Provera telesne težine sigurno već spada u vašu uobičajenu nedeljnu rutinu, ali lekari upozoravaju da za sve one starije od 20 godina postoje i drugi parametri koje moramo uzimati u obzir pri proveri zdravlja.

Svaki lekar - a naročito vaš kardiolog - biće vam zahvalan ako pratite sledeće veličine i čak i vodite osnovni dnevnik o njihovoj promeni.

1. Indeks telesne mase (BMI)

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir telesnu građu, upotreba BMI je ograničena. Pravilno izračunavanje BMI vrši se na osnovu četiri parametra: visine, težine, godina i pola.

Okvirno, to možete uraditi ovako: svoju visinu u metrima podignite na kvadrat. Dobijenim brojem podelite broj svojih kilograma. Na primer: 1,7m (visina), na kvadrat iznosi 2,89. Ako ste teški 70 kg, onda 70 podeljeno sa 2,89 iznosi 24,22 i to je vaš indeks telesne mase. Smatra se da je sve između 18,6 i 24,9 normalan indeks, sve preko 25 smatra se gojaznošću, a više od 30 preteranom gojaznošću.

2. Obim struka

Obim struka je važan jer on ukazuje na količinu masti sakupljene u stomačnom predelu. Mnogo masti na stomaku može da bude signal na eventualnu pretnju od srčane bolesti ili dijabetesa drugog tipa.

Obim struka na visini pupka je još jedna korisna mera koja može ukazati na srčane probleme. Za žene obim struka treba da bude manji od 89, a za muškarce manji od 102 centimetra.

3. Holesterol

Visok novo holesterola u krvi vodi ka srčanim oboljenjima i šlogu. Nivo lošeg holesterola bi trebalo da iznosi manje od 2,6 mmol/l dok ukupan holesterol treba da bude niži od 6,2 mmol/l.

4. Šećer u krvi

Visok nivo šećera u krvi može da izazove dijabetes, što uvećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i bolestima bubrega, očiju i živaca. Normalne vrednosti su 6,7 mmol/l ujutru, na prazan stomak ili > 11,1 mmol/l u toku dana.

5. Krvni pritisak

Dva broja se koriste za izračunavanje krvnog pritiska: sistolni (kada srce kuca) preko dijastolnog pritiska (opuštanje srca između otkucaja). Normalni pritisak je 120/80 mmHg, s tim što s godinama raste pa kod prosečnog šezdesetogodišnjaka gornji pritisak može biti oko 140, a kod prosečnog osamdesetogodišnjaka oko 160 mmHg.

Izvor: Lisa