Da li se i vi osećate komotno da upotrebite reč "vagina" samo u ginekološkoj ordinaciji, kao i milioni žena na planeti?

Upravo to je nalaz dr Debi Herbenik, američke naučnice koja vodi Centar za unapređenje seksualnog zdravlja Univerziteta u Indijani i koautora knjige "Čitajte mi s usana: kompletan vodič kroz vaginu i vulvu". Druga autorka je dr Džin Konri, predsednica Američkog kongresa ginekologa i akušera.

Kao prvenstveni motiv za pisanje ovakvog priručnika dr Herbenik navodi želju da žene uputi kako da vode brigu o svojim genitalijama kako bi bile bezbednije, zdravije a i sigurnije u ostvarenju svojih prava kao pacijentkinje.

Zdravi jajnici, štitna žlezda, materica: kako energija i čakre utiču na ženske zdravstvene probleme...

Šta je vagina, a šta vulva? Poznavanje delova tela pomoći će vam da lakše komunicirate kako sa svojim seksualnim partnerom, tako i sa lekarima. Neprijatan osećaj ili bol "tamo dole" biće lakše opisati i locirati ako znate da je vulva (takođe je u upotrebi i izraz "stidnica") termin za spoljašnje genitalije u koje spadaju velike i male usmine, klitoris i stidni brežuljak.

PageBreak

Redovni pregled genitalnog dela ogledalom

Vagina je cevastog oblika, elastična zahvaljujući mišićnom tkivu, i spaja vulvu sa grlićem materice. Velike i male usmine su nabori koji štite vaginalni otvor, pune su krvnih sudova i nervnih završetaka, a oblik i veličina su izrazito individualni. Prepucijum je mesto gde se male usmine spajaju i štite klitoris, čiji glavić ima sunđerastu strukturu i mnoštvo nervnih završetaka osetljivih na dodir.

Redovni pregled ogledalom. Kao što koristite svoje ručno ogledalo da biste proverili u kakvom su stanju kosa, koža, zubi... isto tako treba da redovno pregledate i vulvu. Naravno, ne očekujte da ćete videti isto što i na dijagramu. Ali, vodite računa o tome da li se pojavilo nešto novo - mladež, bradavice ili bubuljice, crvenkasti ili beličasti pečati... Ove promene ne znače automatski i neki ozbiljan zdravstveni problem, ali su svakako razlog da posetite ginekologa.

Recite NE vaginalnom ispiranju. Zdrava vagina je deo tela koji se sam čisti i svako ispiranje će samo narušiti njenu prirodnu ravnotežu, podseća dr Herbenik. Ako time pokušavate da otklonite neki problem, kao što je pojačan sekret, na primer, verovatnije je da ćete samo pojačati iritaciju, a ginekologu otežati otkrivanje pravog uzročnika problema. Pri pranju vulve, koristite neutralne sapune i dobro je isperite koristeći pune šake vode ili blagi, mlaki tuš.

Ne preterujte sa friziranjem stidnih dlačica. Naravno, sve je stvar vašeg ukusa. Posle mode tzv. brazilke, kozmetičari se danas kunu u uredni trougao, ali vi morate znati da uklanjanje stidnih dlačica voskom može izazvati njihovo urastanje pod kožu i upalu korena dlake. U tom slučaju, prestanite sa agresivnim depilacijama i skratite malje pažljivo makazicama.

Napitak od lekovitih trava za miome i ciste na jajnicima...

Zaboravite na pojam normalne vulve. Žene neprekidno postavljaju pitanja - jesu li moje usmine suviše velike ili jesu li suviše male, kaže dr Konri. A najčešće pitanje koje čujemo jeste - da li su normalne, ističe ona. Činjenica je da postoje najrazličitiji oblici, veličine i boje i to će posvedočiti stotine hiljada ginekologa koji dnevno pregledaju na desetine žena.

Ako vas ovo nije uverilo, dr Konri savetujete da na Guglu potražite umetničku instalaciju pod naslovom "The Great Wall of Vagina" ("Veliki zid vagine"). Reč je o delu Džejmija Mekartnija, britanskog umetnika koji je napravio otiske u gipsu vulvi četiri stotine žena raznih uzrasta, porekla i nacionalnosti i pokazao svu raznolikost ženske anatomije i to bez ikakvog pornografskog ili erotičnog sadržaja.

Izvor: Lisa