NA IVANJDAN OVE 3 STVARI NIKAKO NE TREBA RADITI: Evo šta SUTRA treba da unesete u kuću za privlačenje novca

Običaji koji se poštuju na Ivanjdan - evo kako se prema starom verovanju na ovaj praznik privlači novac!

Shutterstock

Pravoslavni vernici 7. jula proslavljaju rođenje Svetog Jovana Krstitelja, poznatiji kao praznik Ivanjdan. Za ovaj dan vezani su razni običaji i rituali, a neki od njih datiraju i iz staroslovenske mitologije.

Nekada su se na Ivanjdan palile vatre oko kojih se igralo, bralo se cveće i lekovito bilje i primenjivali razni rituali za zdravlje, ljubav i sreću. Uz rituale sa cvećem devojke su predviđale kada će se dogoditi prava ljubav i ko im je suđen, a ujutru su se umivali svežom rosom kako bi prema verovanju cele godine sačuvali zdravlje i lepotu. 

Prema starom verovanju i običaju na Ivanjdan ne treba raditi sledeće tri stvari kako ne biste izgubili novac i privukli lošu sreću: Veruje se da ne treba pozajmljivati novac, poklanjati stvari i da ništa ne treba prodavati.

Postojao je običaj da se na Ivanjdan bere cvet koji se naziva Ivan da Marya (ivanjskocveće) koje se unosi u dom kako bi bio zaštićen od loše enegije, kradljivaca i siromaštva.

Prema staroj legendi, u noći između 6. i 7. jula raste paprat, a onaj ko je pronađe i ubere, ima šansu da u toku godine privuče novac. 

Izvor: Sensa