Na svetu uvek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo da je nasred neke pustinje ili usred velikog grada. A kad se te osobe sretnu i njihovi se pogledi dodirnu, sva prošlost i sva budućnost gube svaku važnost.

Paolo Koeljo: Mojih 25 smernica za sreću...

Samo postoji taj trenutak i ta neverovatna sigurnost da je sve stvari pod suncem ispisala jedna ista ruka, ruka koja je stvorila po jednu blizanačku dušu za svaku osobu i koja je u njima probudila ljubav bez koje ni jedan san ljudske rase ne bi imao smisla.

Izvor: paulocoelhoblog.com

Zašto nemam sreće u ljubavi: zbog ove greške ne možete da imate stabilnu i srećnu vezu

"Ljubav je zapaljeno prijateljstvo." ~ Nepoznat autor

Često izlazimo na sastanak sa očekivanjem da nađemo ljubav - ali ne i prijateljstvo.

6 stvari koje treba čuvati u srcu: ove tajne nikome ne smete da otkrijete...

Zanimljivo je da su mnogi od nas čuli kako bismo najpre trebali biti prijatelji s našim partnerima i da se iz prijateljstava rađaju najbolji odnosi, ali kada počnemo da izlazimo zaboravljamo da ne bismo trebali graditi romantiku, već prijateljstvo.

Iako se čini jednostavnim, postoji niz razloga zašto bi trebalo da se fokusiramo na aspekt prijateljstva kada počnemo izlaziti s nekim - a ne nužno i na ljubavni potencijal, piše Elephant journal.

Učili su nas da je ljubav neverovatna, čarobna i zarazna. I tako mnogi od nas provode živote nastojeći da je pronađu i uživaju u njoj, ali možda često zamenimo ljubav s nečim drugim.

Ljubav je drugačija za svakoga od nas; čini se da svako od nas govori drugačiji jezik kada je reč o pitanjima srca. Dakle, možda ono što tražimo je samo neko ko govori naš jezik. Ali ako uđemo u odnos tražeći ljubav, a ne čvrsto prijateljstvo, onda temelj za celu vezu iznenada postaje neispravan i neodređen.

Kada razmišljamo o našim prijateljstvima, važno je razmotriti kakvi kvaliteti su nam bitni kod bliskih ljudi. Podržavamo li naša prijateljstva i radimo li na njima, ili jednostavno očekujemo da se sama održavaju?

Prihvatamo li naše prijatelje onakve kakvi jesu ili ih ogovaramo i kritikujemo ispred drugih ljudi? Naš romantični odnos postaće ogledalo ne samo za nas same, već i ogledalo za ostale odnose u našem životu.

Ako očekujemo da neki prijatelj poseduje određene kvalitete, kao što je pouzdanost, doslednost, razumievanje i humor, tada takođe moramo shvatiti da su to kvaliteti koje se prvo moraju graditi unutar novog odnosa.

Jednostavno, moramo prestati da se brinemo o tome možemo li da se zaljubimo u nekoga, a umesto toga se usresredimo na pitanje - može li nam ta osoba biti dobar prijatelj?

Važno pravilo uspešne žene: 4 razloga zašto morate HITNO da se nasmejete...

Uspešni odnosi i brakovi uspešni su zbog jednog posebnog razloga - ti parovi znaju dobro sarađivati. To znači da se osnažuju međusobno, nadahnjuju jedan drugog, nude razumevanje i prihvaćanje, brinu se i neguju - to su sve kvaliteti koje tražimo u prijateljstvu, ali nekako su prestali da budu važni u romantičnim pitanjima.
Ono što moramo zapamtiti je da, ako gradimo pozitivno i zdravo prijateljstvo, ljubav uvek može rasti - ali ako smo fokusirani samo na ljubav, često puta nismo u stanju da razvijemo snažne korene prijateljstva.

Mnogo puta je jedina razlika između prijateljstva i romantičnih odnosa pol. I između svih ljubavnih osećanja, čini se da smo zaboravili da naš ljubavnik može biti i naš najbolji prijatelj.

Život je dovoljno težak i bez osobe s kojom ne možemo biti ono što jesmo i s kojom ne možemo deliti iskustva i razmišljanja. Ipak, niko nema vremena da se posveti razvijanju tog aspekta, osim ako ne ulazimo u novi odnos sa željom da prvo na početku izgradimo taj aspekt.

Čini se da se mnogi ljudi tako izlaze kako bi bili izabrani, a zaboravljaju da se upitaju da li žele da budu izabrani od određene osobe. Želimo ljubav, a ponekad se čini da smo spremni učiniti sve kako bismo došli do nje, čak i ako to znači da je proganjamo, ali negde na putu često se zaustavljamo i pitamo se za čim to trčimo.

Ne možemo kontrolisati ljubav - ne možemo učiniti da nas neko voli, niti možemo naterati nekoga da nas ne voli. Ali, nevjrojatno je kako ljubav može postojati između dve povezane duše, bez prijateljstva? Kako će funkcionisati kada dođu mračni dani?
Ljubav nije maraton, već izazov izdržljivosti.

Ponekad je frustrirajuće - ali samo ako uđemo u odnos očekujući i želeći samo ljubav. Ako se umesto toga približavamo novom odnosu želeći izgraditi kvalitete prijateljstva, možda ćemo uvideti da ljubav lakše dolazi.

Čini se da mnogi od nas lako mogu razgovarati sa svojim prijateljima suprotnog pola. Možemo im govoriti razne stvari, šaliti se ili postavljati pitanja, bez razmišljanja da će naše reči biti pogrešno shvaćene.

Ali kad upoznajemo nekoga koga vidimo kao mogućeg novog ljubavnog partnera, nekako se sve to promeni i ne odnosimo se prema toj osobi kao da nam je i mogući prijatelj.

Brinemo se ako nas ta osoba ne nazove ili ne pošalje poruku, umesto da im pošaljemo poruku, kao što bi poslali i prijatelju, i zapitamo: "Da li je sve u redu?" Umesto toga mislimo da je to odraz njihovog interesa i našeg samopoštovanja.

Mi se brinemo oko toga gde odnos ide, istovremeno zaboravljajući kako se za prijatelje nikad ne brinemo hoćemo li ih izgubiti - jer znamo da nećemo.

Zašto ne umemo da iskoristimo znanje za rešavanje životnih problema: kako da steknemo veštine koje menjaju život iz korena...

I to je najveća greška koju činimo u ljubavi.

Ljubav se menja tokom godina, kao i naše potrebe i želje, ali prijateljstvo - to je nešto što ni brutalni test vremena ne može promeniti. Zato sledeći put kad počnete razgovarati s nekim novim ili idete na taj sastanak, zapitajte se pokušavate da li pronaći ljubav ili razviti prijateljstvo.

Jer prijateljstvo uvek može postati ljubav - ali ljubav se uvek ne pretvara u prijateljstvo.

"Odnosi su jači kada ste prvo prijatelji, a tek onda par." ~ Nepoznat autor

Izvor: Atma