Znate li koliko mogućnosti i neverovatnih iskustava propustite svake nedelje? Razne prilike i uzbudljive mogućnosti lebde oko vas a vi ih ne vidite jer vam je vidno polje suženo, prekriveno tankim velom prošlosti.

Probijte oblake i otvorite oči - ne samo fizičke oči, već i duhovne, vaše božanske oči, oči koje vide izvan ograničene priče vašeg ega. Većina nas nije svesna koliko se loše stvarno osećamo. Ne shvatamo da smo povređeni, ranjeni i prestrašeni. Ako ste muškarac, društvo vas uči da mislite kako bi trebalo da budete jaki, sposobni, oslonac za druge čak i kada se osećate bespomoćno i van kontrole. Ako ste žena, učeni ste da mislite da je sreća drugih važnija od vaše; zauzeti ste pokušajima da upravljate negativnim aspektima svog postojanja, tugom, bolom ili ljubomorom. Dok se bavimo potiskivanjem negativnih misli i osećanja, nesvesno donosimo odluke koje sabotiraju ispunjenje naših najdubljih želja.

Da li želite da saznate kako je probuditi se ujutro bez tereta „upravljanja” toksičnim emocijama? Baš kao i detoksikacija tela, to nije nužno lak proces. Ali, to je jedna od najvažnijih stvari koje ćete ikada učiniti.

Identifikovali smo jedanaest emocija koje, ukoliko se dugo skrivaju ili negiraju, uzrokuju većinu ličnih i kolektivnih stradanja. Iako su neke od tih jedanaest usko povezane, svaka ima svoj jedinstveno poguban uticaj na naš život.

PageBreak

Posledice ranjenog ega

1. Povređenost – sindrom žrtve, bespomoćnost, okrivljavanje drugih
2. Tuga - samosažaljenje, žaljenje
3. Sramota - poniženje, stid
4. Beznađe - usamljenost, očajanje
5. Strah - teskoba, panika
6. Ljutnja - ozlojeđenost, gorčina
7. Mržnja - zloba, osvetoljubivost
8. Ljubomora - zavist, posesivnost
9. Ponos - osećanje više vrednosti
10. Pohlepa - nezasitna emocionalna glad
11. Krivica - samookrivljavanje, osećanje lažne odgovornosti

Svaka od navedenih toksičnih emocija i štetni obrasci ponašanja koje one izazivaju rezultat su ranjenog ega - ega koji živi u uverenju da je sam, odvojen od sveta i u stanju stalne opasnosti. Vaš ranjeni ego neće sam nestati. Ne možete učiniti da nestane fokusirajući se na nova postignuća, veću platu, obrazovanje, brak, razvod ili izlaske.

Ne možete ga izmanipulisati, kontrolisati ili upravljati njime. Ali možete mu dati ono što zapravo želi - sigurnost, samilost, ljubaznost, razumevanje i ljubav. Kad ranjeni ego – onaj povređeni, ozlojeđeni, očajni deo nas – počne da se oseća zaista sigurno, otvaraju se vrata za ulazak više dobrih stvari u naše živote - više emotivne ispunjenosti, više uživanja, više mira.

Krenite u akciju!

Identifikujte koja toksična emocija ima najveći uticaj na vaš život – to je ona koja krade vaše samopouzdanje i samopoštovanje, zbog kojih su sreća i ispunjenje želja konstantno iza sledećeg ugla. Potražite podršku u razotkrivanju, odaberite dvoje vama najbližih ljudi i zamolite ih da podele s vama koju od jedanaest toksičnih emocija misle da pokušavate sakriti.