Isprobajte ova 4 saveta za osvešćivanje po pitanju važnosti savesnog odnosa prema životnoj sredini:

1. Postanite vegetarijanac ili vegan

Za one koji žele da se okušaju u veganstvu i vegetarijanstvu po prvi put, ili su već prihvatili ovaj stil života, poslužiće mobilna aplikacija Vegan life – prava mala enciklopedija saveta kako da napravite zdrav vegetarijanski obrok. Uz preporuke za tehnike i sastojke, pronaći ćete i prigodne i redovno ažurirane recepte, koje možete da upotrebite za različite prilike. Takođe, saznaćete najnovije vesti koje se tiču veganstva i vegetarijanstva, odnosa prema životinjama i načina da im pomognete.

Kako izgleda školovanje u Finskoj: nema domaćih zadataka, ruča se u školi i nastavnici su najbolji drugari

2. Vodite računa šta i kako jedete

Kada pažljivo i detaljno žvaćete hranu, vi zapravo šaljete informaciju svom digestivnom sistemu da otpočne proces varenja, dok žvakanje i pomeranje vilice otpušta enzime za varenje i omogućava unos neophodnih hranljivih materija. Sporim žvakanjem dajete organizmu informaciju da je proces unošenja hrane u toku pa ćete na taj način mnogo brže da osetite sitost i time sprečite preterani ili nepotrebni unos hrane. Gutanjem i nedovoljnim žvakanjem ne samo da nećete osetiti sitost u pravom trenutku nego postoji mogućnost da „progutate” previše vazduha što može izazvati nadutost i gasove. Naravno, ne treba zaboraviti ni važnost izbalansiranih obroka i zdravih namirnica. Ovakvim ponašanjem stvorićete zdrave životne navike, koje će da se odraze na vaš odnos prema ishrani, ali i drugim aspektima života.

Šta sve pas može da oseti kod ljudi: imaju neverovatno jaku intuiciju

3. Negujte kućne biljke

Spisak biljaka koje su pogodne za gajenje u zatvorenim kućnim uslovima je priličan, a među njima je i dobro poznata aloe vera, koja ima dugačak životni vek. Ukoliko je gajite u kućnim uslovima uzvratiće vam pročišćavanjem vazduha i čišćenjem doma od prisustva formaldehida. Prednost ove isceljujuće biljke je to što nije komplikovana za gajenje i ne zahteva previše zalivanja. Možete da je koristite za pravljenje dobro poznatog aloe vera gela koji je izuzetno blagotvoran za manje rane i opekotine.

4. Savet +

  • Koristite platnene kese za kupovinu
  • Umesto papirnih koristite platnene salvete
  • Ukoliko je moguće, zatražite da vam računistižu putem mejla, a ne u papirnom obliku
  • Umesto vožnje kolima upotrebljavajte bicikl, javni prevoz ili idite peške
  • Izbegavajte upotrebu proizvoda od plastike
  • (nisu preporučljivi ni za zdravlje niti za okolinu)
  • Raspoređujte otpad u kante za recikliranje

Izvor: Lovesensa