Budističkimonasi prepoznatljivi su po svojim narandžastim odorama, ali malo ko zna zašto je baš ova boja izabrana kao njihovo obeležje, piše Lovesensa.

Na ulicama Taljanda, Butana, Kine i Indije možete videti budističke monahe u svojoj narandžastoj odori, a ova boja ima dublje značenje nego što mislite.

Boja šafrana na odorama budističkih monaha simbolizuje izlazak Sunca, odnosno sunčevu svetlost koja uvek nadvlada tamu. Veruje se da ova boja može da pobedi strah i da podiže svest.

Ova nijansa ukazuje na pojačanu svest koju prakikuju budističkisveštenici. Oni slede ideju Veda i koriste lotos kako bi izrazili svoju ključnu poruku - da čovek može iz blatnih dubina da se uzdigne i cveta poput najlepšeg cveta koji je savladao sve prepreke da bi se razvio.

Njihove ideje, skromnost, pa čak i način oblačenja nagoveštavaju transformacoiju svesti i prelazak iz sveta tame u svet blistave svetlosti.

Naučnici ističu da i naši neuroni emituju i reflektuju svetlost u bukvalnom smislu. Svetlost predstavlja beskonačnu mudrost svesti čiji smo svi deo. Ogrtači monaha samo su podsetnik da nastavimo sa posmatranjem sve sa vedrije strane, čak i u najmračnijim danima.

Svako od nas treba da se trudi da dosegne svetlost, u svakom smislu, kako bi smo mogli da živimo čisti i potpun život ispunjen prijatnim osećanjima.

Izvor: Lovesensa