Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE DOBRO IMATI KUĆNOG LJUBIMCA: Evo kako njihova bezuslovna ljubav utiče na naše zdravlje i život

Udomljavanje kućnog ljubimca može vam promeniti život - evo kako naši krzneni prijatelji utiču na naše zdravlje i emocije!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko puta nam ideju da imamo kućnogljubimca odvrati pomisao o šetnji po lošem vremenu, ranijem ustajanju ili zbrinjavanju ljubimca dok smo mi na godišnjem odmoru. Iz tih i nekih drugih razloga retko ko se odluči da se upusti u tu avanturu, ali malokad onaj ko to i uradi bude razočaran

Na prvi pogled, prednosti posedovanja psaili mačkesu nam svima poznate, još jedan prijatelj u porodici, neko ko nam se uvek obraduje kada dođemo kući, ko nam popravlja raspoloženje, neko ko nas motiviše da se više krećemo i uz koga lakše ostvarujemo poznanstva. Čak se može i čuti da vlasnici pasa imaju jači imuni sistem i manje zdravstevnih problema.

Pročitajte još:

Koje osobine pas sigurno usvaja od vas: kućni ljubimci kopiraju naše ponašanje

OVO JE NAJINTELIGENTNIJI I NAJVERNIJI PAS NA SVETU: Divan kućni ljubimac koji donosi dobru energiju

Astro saveti: kako da otkrijete koji kućni ljubimac odgovara vašem horoskopskom znaku

Ljubimci iz naučnog ugla

Prethodnih nekoliko decenija naučnici su pokušavali da otkriju da li taj naš subjektivni osećaj sreće i zadovoljstva zbog provedenog vremena sa ljubimcem može da se potkrepi i naučnim činjenicama. Imajući u vidu to da su zarazni respiratorni simptomi jako česti tokom prve godine života, naučnici u Finskoj (Univerzitet u Kuopiju), predvođeni naučnikom Bergrotom (Eija Bergroth), su želeli da istraže uticaj kontakata sa psima i mačkama na učestalost ove pojave baš u tom periodu.

U ovoj studiji je učestvovalo 397 dece koja su praćena putem nedeljnih dnevnika od perioda kada su bila u stomaku, pa sve do kraja navršene prve godine. Beležena je učestalost zaraznih respiratornih simptoma zajedno sa informacijom o kontaktu sa mačkama i psima. U ovoj multivarijantnoj analizi se pokazalo ne samo da su deca koja imaju kućne ljubice bila zdravija, nego su čak imali ređe upalu uha i manje su uzimali antibiotike od dece bez ikakvog kontakta sa ljubimcima.

Ova studija nije bila usamljena poslednjih godina. Tokom 2015. godine medijska javnost je sa oduševljenjem dočekala rezultate studije sa Upsala univerziteta iz Švedske, koju je sprovela Tove Fal, profesorka epidemiologije. Nakon 12 godina istraživanja zdravlja ljudi i životnog stila onih koji imaju životinje, došla je do zaključka da rani kontakt sa psima umanjuje rizik od astme kod dece. Na osnovu ovog podviga dobila je sredstva da u naredne četiri godine istraži činjenicu kako posedovanje psa utiče na bakterijskufloru i razvoj dijabetesa tipa jedan.

Pretpostavlja se da se uz prisustvo kućnih ljubimaca imuni sistem dece razvija, jer su uz njih izloženi bacilima. Svi znamo da ni sterilnookruženje s jedne strane, a ni nehigijensko sa druge, nije najbolje rešenje, ali izgleda da psi i mačke sa sobom donose baš pravu količinu ovih (ne)prijatelja. Ipak treba imati u vidu da ovo ne važi baš za svako dete, uzimajući u obzir osobenosti svakog od njih.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj