1. Fokusiranost na sadašnji trenutak

Kada vam se misli izgube u prošlosti ili radite pretpostavke o budućim događajima vratite se u sadašnji trenutak. Osetite šta doživljavate upravo sada.

2. Potpuna prisutnost

Svesni ste što doživljavate u sadašnjem trenutku. Šta vidite? Šta mislite? Šta osjećate u svome telu? Koje su to senzacije, osećaji, mirisi, ukusi...

3. Otvorenost za iskustvo

Otvoreni smo za sva iskustva i osećaje koji nam se javljaju, jer znamo da su u ovome trenutku ovakvi, u sledećem mogu biti sasvim drugačiji.

Pročitajte još:

Mir posle gubitka

Prihvatanje, punoća duše u akciji

4. Neosuđivanje

Loše misli, dobre misli, ne stavljajte ih u košare s takvim natpisima. Nemojte ih pokušavati promeniti. Svaki osjećaj ima svrhu. Promatrajte ih i prihvatite što god da je prisutno u vašoj svesti.

5. Prihvatanje stvari kakve jesu

Pokušavajte videti vašu stvarnost upravo onakva kakva je, i dopustite joj da bude upravo takva jer znate da se možete nositi sa svime što naiđe. Proširite ova vaša saznanja i na ljude iz vaše okoline. Upravo oni znaju što je najbolje za njih.

Tri ključa kreativne vizualizacije: želja, vera, prihvatanje

6. Povezanost

Osjetite povezanost sa svim bićima i prirodom. Vi ste dio celine.

7. Nevezivanje

Ne vezujte se za stvari, ljude, iskustva. Život je poput reke. Stalno teće. Vezivanje proizlazi iz straha i uzrok je patnje. Imajte poverenja u svoju sposobnost prilagođavanja. Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

8. Mir i staloženost

Život je poput komadića puzzle, svaki dan slažemo sliku korak po korak. Kada stvari ne idu kako biste vi hteli, tada samo imajte na umu svoju viziju i svoje  vrijednosti.

9. Saosećanje

Strpljivo, lepo i ljubazno odnosite se prema sebi i prema drugima. Umesto da sudite sebi i drugima, otvorite svoje srce kako biste slušali i pokušali razumeti svoja iskustva i iskustva drugih ljudi.

10. Prihvatanje

Prihvatite sebe kakvi  jeste u ovom trenutku. Time radite prvi korak na putu promene. Kada čekamo da nešto promenimo da bi mogli prihvatiti, taj trenutak prihvatanja i promene odgađamo. Prihvatanje je prvi korak ka ostvarenju podržavajućeg odnosa sa sobom i drugima.

Izvor: Sensa.hr