Kineska Nova godina obeležava se 22. januara 2023. godine i predstavlja godinu Crnog Vodenog Zeca. Evo koje karakteristike kineske Nove godine treba da znate, kao i koju tradiciju Kinezi praktikuju za sreću tokom cele godine.

Karakteristike kineske Nove godine:

Svake godine se menja datum - Kineska Nova godina dolazi ove godine tek 22. januara kada se u Kini slavi dolazak 2023. godine. Kineska Nova godina se slavi na različite datume prema lunarnom kalendaru i obeležava se za vreme drugog mladog Meseca posle zimske kratkodnevnice 21. decembra, i označava početak proleća. Zato se u tradicionalnom kineskom nazivu praznik naziva Prolećni praznik.

Proslava kod kuće - Nova godina u Kini je glavna porodična proslava: na ovaj praznik je uobičajeno da se svi vraćaju u svoj dom, u mesto gde žive najstariji rođaci porodice, bez obzira gde živite. Stoga se u ovom periodu intenziviraju predpraznična kretanja Kineza kako unutar zemlje tako i širom sveta. Svi se trude da se vrate kući pre praznične noći i provedu je sa rođacima.

Pripreme za Novu godinu počinju unapred: ulaz u stan ili kuću ukrašen je uparenim natpisima na crvenom papiru sa željama za blagostanje i sreću.

Crvena boja - Crvena boja igra ključnu ulogu u proslavi kineske Nove godine. Tradicionalna kineska kultura je veoma simbolična, a crvenoj boji dodeljena je funkcija zaštite od negativne energije. U nekim domovima Nova godina se dočekuje u crvenoj odeći za koju se smatra da donosi sreću.

Čišćenje - Veliki značaj pridaje se temeljnom čišćenju uoči proslave. Kinezi veruju da čišćenjem doma i prepremom za praznik čisti se kuća od neuspeha i teškoća, oslobađa se prostor za nešto novo i prosperitetno. Sve loše se bukvalno izbacuje iz kuće, odnosno predmeti koji se ne koriste, stare stvari, istrošene stvari. Oslobađa se prostor za pozitivne promene.

Svečana večera - Za trpezom se okuplja porodica kao vid jedinstva i radosti. Za stolom su najčešće prisutni članovi porodice iz nekoliko generacija. Od glavnih jela izdvaja se riba koja je simbol bogatstva i prosperiteta. Na kineskom, reč za "ribu" je u skladu sa rečju za "višak". Kinezi veruju da će jedenje ribljih jela doneti profit i prosperitet u narednoj godini. Pripremaju se i knedle koje simbolizuje plodnost i bogatstvo. Takođe, knedle se oblikuju u obliku starih novčića. Kineska novogodišnja torta prav se od pirinčanog brašna. Simbolično se pripremaju i "rezanci dugovečnosti" - što su rezanci duži, simbolizuju želju za dugim srećnim životom.

Obilje voća okruglog oblika na kineskoj novogodišnjoj trpezi kao simbola punoće i bogatstva. Mandarine i pomorandže prema kineskim verovanjima, privlače sreću i prosperitet. Gotovo u svakoj kineskoj kući postavljeno je drvo mandarine sa plodovima za Novu godinu kao alternativa novogodišnjoj jelki.

Bučna novogodišnja noć - Po završetku svečane večere u novogodišnjoj noći, niko ne ide u krevet, da ne bi propustio svoju buduću sreću. Kada ostaju budni za Novu godinu to znači: "Zaštiti godinu". U Kini takođe razmenjuju poklone, imaju posebne pozdrave, čuje se muzika... Običaj je da se na KInesku Novu godin poklanjaju crvene koverte napunjene određenom sumom novca koje se najčešće daju deci.

Pokretanje vatrometa u Kini nije samo zabava, već i drevna tradicija. Smatraju da svetlost i pucketanje teraju lošu energiju.

Izvor: Sensa