Sufiji nas pozivaju da otvorimo srce i nestanemo kao pojedinci, kao kapljice u velikom okeanu ljubavi. Neka vas njihove reči vode...

Inspirisana životom sufijskog pesnika i mistika Rumija, knjiga "Četrdeset pravila ljubavi" priča priču o istinskoj ljubavi, onoj koja nas oslobađa i približava božanskom u nama. Islamski mistici sufiji neguju intiman odnos sa Bogom, često ga nazivajući "svojim Voljenim".

 • Naše viđenje Boga neposredan je odraz našeg viđenja sebe. Ako nam Bog u misli uliva strah i optuživanje, znači da se u nama nakupilo previše straha i optuživanja. Ako vidimo Boga punog ljubavi i saosećanja, i sami smo takvi.
 • Boga možete da proučavate kroz sve i svakoga u svemiru jer Bog nije ograničen na crkvu, džamiju, sinagogu... Ali ako ipak morate da znate gde je tačno njegov dom, postoji samo jedno mesto gde ga možete tražiti: srce iskrenog ljubavnika.

 • Većina teškoća na svetu proizlazi iz pogrešne interpretacije reči i jednostavnog nerazumevanja. Nikada ne shvatajte reči doslovno. Kada zaplovimo morem ljubavi, jezik kakav poznajemo postaje nepotreban. Ono što nije moguće opisati rečima možemo razumeti samo u tišini.
 • Usamljenost i samoća su dve različite stvari. Kada smo usamljeni, lako se možemo zavesti da smo na pravom putu. Samoća je bolja za nas jer znači da smo sami da ne bismo bili usamljeni. No, najbolje je naći osobu koja će biti naše ogledalo. Zapamtite, samo u srcu drugog čoveka možete istinski videti sebe i božju prisutnost u sebi.
 • Šta god da se dogodi u životu, nikada se nemojte predati očaju. I kada sva vrata ostanu zatvorena, Bog će otvoriti novi put samo za vas. Budimo zahvalni! Lako je biti zahvalan kada je sve u redu. Sufi je zahvalan ne samo za ono što je dobio nego i za sve ono što su mu uskratili.
 • Strpljivost ne znači bespotrebno čekati. Znači gledati dovoljno daleko kako bismo imali poverenja u konačni ishod procesa. Znači da gledamo trn i vidimo ružu, da gledamo noć i vidimo zoru. Božji prijatelji nikada ne gube strpljenje jer znaju da mladom treba vremena da postane pun Mesec.
 • Traženje Ljubavi nas menja. Nema tragača koji ne sazri na putu. U trenutku kada počnemo da tražimo Ljubav, započinje naša promena iznutra i spolja.
 • Na ovom svetu ne vodi nas napred ono što je slično ili uobičajeno, nego otkrivene suprotnosti. I sve suprotnosti u svemiru prisutne su u svakom od nas. Zato se vernik mora susresti s nevernikom koji prebiva u njemu. I nevernik mora spoznati ćutljivog vernika u sebi. Vera je postupan proces - onaj koji zahteva prividnu suprotnost: neveru.
 • Lako je voleti savršenog Boga, bezgrešnog i nepogrešivog. Znatno je teže voleti ljude sa svim njihovim greškama i nedostacima. Zapamtite, možemo poznavati samo ono što možemo da volimo. Ako se ne naučimo da ljubimo božja ostvarenja, ne možemo istinski voleti ni istinski spoznati Boga.
 • Svi smo stvoreni na Njegovu sliku i priliku, a ipak je svako stvoren različit i jedinstven. Ni dva čoveka nisu jednaka. Ni dva srca ne kucaju u istom ritmu. Da je Bog hteo da smo svi jednaki, takve bi nas i stvorio. Zato je nepoštovanje razlika i nametanje svojih misli drugima nepoštovanje svetog božjeg plana.
 • Snaga iskrenog voljenja: šta je umeće ljubavi...

  • Čovek ima jedinstveno mesto među božjim stvorenjima. "U njega sam udahnuo svoj duh", rekao je Bog. Svako od nas je, bez izuzetka, stvoren da bude božji namesnik na Zemlji. Zapitajte se koliko se često ponašate kao namesnik. Svako od nas je dužan da otkrije božji duh u sebi i da živi u skladu sa njim.
  • Ovaj svet je kao gora koja vraća tvoj glas. Šta god da kažete, dobro ili loše, vraća se ka vama. Ako neko o vama misli loše, ružne reči o njemu samo će pogoršati stvari. Bićete uhvaćeni u krug loše energije. Umesto toga, četrdeset dana i noći govorite i mislite o tom čoveku lepe stvari. Na kraju tih četrdeset dana sve će biti drugačije jer ćete i sami iznutra biti drugačiji.

  • Istinski sufi i kada je krivo optužen, napadan i osuđivan sa svih strana, ne izriče ni jednu lošu reč o svojim kritičarima. Sufi nikad ne krivi. Kako mogu da postoje suparnici ili rivali, kako može da postoji neko koga bismo okrivili ako postoji samo Jedan?
  • Ako hoćete da okrepite svoju veru, morate da omekšate iznutra. Da bi vaša vera bila čvrsta stena, srce vam mora biti meko kao pero. Životne teškoće uče nas kako da postanemo manje sebični i da manje osuđujemo, a više saosećamo i buedmo velikodušni.
  • Pokušajte da se ne opirete promenama koje vam dođu na put. Radije pustite život da živi kroz vas. I ne brinite se ako se život okreće naglavačke. Kako znate da je ona strana na koju ste navikli dosad bolja od one koja dolazi?
  • Bog je sistematičan časovničar. Njegov rad je tako precizan da se sve na Zemlji dogodi u pravom trenutku. Ni minut prekasno, ni minut prerano. I za svakog, bez izgovora, sat ide tačno. Svakome dođe vreme za ljubav i vreme za smrt.
  • Život bez ljubavi je život bez smisla. Ne pitajte se kakvu ljubav treba da tražite, duhovnu ili materijalnu, božju ili svetovnu, istočnu ili zapadnu - razlike vode samo još većim razlikama. Ljubav nema nalepnice, nema objašnjenja. Ljubav je voda života. I ljubljeni je oganj duše. Svemir se vrti drugačije kada oganj ljubi vodu.

  Izvor: Iz knjige "Četrdeset pravila ljubavi" Elifa Shafaka