Manastir Šaolin jedan je od najpoznatijih hramova u Kini, poznat kao kolevka kineskih i japanskih borilačkih veština i kolevka kung fua. Ova zanimljiva grupa budističkih ratnika stekla je svetsku reputaciju i slavu zahvaljujući izuzetnoj snazi, fleksibilnosti i izdržljivosti visokog stepena bola.

Uz pomoć meditacije i neverovatne telesne spremnosti sposobni su da prevladaju i zakone fizike. „Tvoj um može da upravlja tvojim telom" - jeste životni cilj svetih koji svoju borilačku veštinu koriste isključivo u samoodbrani, a nikako da bi napadali.

Šifu Jan Lej (Shifu Yan Lei) Šaolin monah i veliki umetnik borilačkih veština, a popularni su njegovi saveti za dugovečnu mladost i zdravlje. Na prvi pogled deluje jednostavno, ali ako razmislite dobro, ne postoji nijedan drugi način. Poenta je u balansu i umerenosti u svemu.

1. Ne govori previše. Ili govori ili radi. Bolje radi.

Kada radite, radite 40 minuta a onda se zaustavite na 10 minuta. Ako dugo u nešto gledate, to može da naudi vašim očima, organima, vašem unutrašnjem miru.

20 znakova da ste potpuno razvili kao autentična ličnost...

2. Kada ste srećni, treba da kontrolišete svoju sreću. Ako izgubite kontrolu, onda narušavate protok energije.

3. Nemojte previše brinuti ili biti ljuti, zato što to šteti vašoj jetri i sistemu za varenje.

4. Kada jedete, ne jedite previše; uvek pazite da ne uzimate puno hrane kako ne biste oštetili slezinu. Kada osetite da ste malo gladni, malo i jedite.

5. Kada radite nešto, nemojte žuriti. Zapamtite izreku „Požuri polako, i uskoro ćeš stići."

6. Ako samo radite fizičke vežbe sve vreme i nikad ne radite Ćigong, onda ćete izgubiti ravnotežu i postaćete nestrpljivi. Qigong podrazumeva da svi pokreti tela - i fizički i mentalni - kreću iz unutrašnjosti tela ka spolja. Kretnje su sistematizovane, vođene jakom namerom i zajednički se povezuju u harmoničnu celinu, koja ostaje potpuno mirna, opuštena i usresređena. Unutrašnje vežbe jačaju i unutrašnje organe - ključeve mladosti, kroz nežnost, smirenost, preciznost i prirodnost. Predmet njegovog izučavanja su procesi bazirani na principima i zakonima procesa koji se odvijaju u prirodi, kosmosu i živoj materiji). Vežbajte i balansirajte Jin i Jang.

7. Ako ne vežbate i samo se bavite meditacijom, to vam ne daje jang energiju, i na kraju ćete je izgubiti.

Tajna večne mladosti: 10 zdravih navika koje održavaju vitalnost i dobro zdravlje...

8. Ne razmišljajte previše. Suviše brige i razmišljanja oduzima energiju.

Izvor: BIZLife