Iskoristite bogatstvo jesenje pijace i uz nekoliko praktičnih saveta spremite prirodnu i ukusnu ekološku zimnicu bez šećera, konzervansa i štetnih aditiva, a koja će se sa lakoćom očuvati tokom dugih zimskih meseci. Industrijski proizvodi uglavnom sadrže rafinirani šećer kao konzervans, aditive i druge sintetičke sastojke koji doprinose dugom čuvanju odabranih namirnica. U pripremi prirodne zimnice,  preporučuju se namirnice i proizvodi za konzerviranje iz organskog uzgoja.

Tako se, uz kvalitetno povrće, koristi prirodno jabukovo sirće, maslinovo ulje, a umesto rafiniranog šećera sladovi od žitarica. Umesto želatina, u pripremi slatke prirodne zimnice koriste se listići alge agar agar, koja u kuvanju zgušnjava voće. U kiseloj zimnici se kao konzervans koristi umeboshi šljiva, fermentisana japanska kajsija, koja sprečava fermentaciju drugog povrća u zimnici. Za posebnu čar vaše zimnice iskoristite svoje omiljene začine i zamirišite džemove cimetom ili vanilom ili smislite već neki svoj mirisni potpis.