Neraspoloženje i talasi tuge, nove bore i iznenadno znojenje, kao i zaboravnost koja nas plaši, simptomi su nove tranzicije u koju žene ulaze s pedesetim godinama. Prošle smo pubertet, možda i brak, neke od nas rođenje dece, uspone i padove u karijeri, finansijske muke, probleme u porodici...

I sve to smo savladale, što znači da smo spremne i opremljene ogromnom životnom mudrošću. Znamo da prvo treba da pomognemo sebi, pa ćemo moći da nastavimo da pomažemo drugima.

Znamo da u ovom trenutku moramo da sve ostale ostavimo bar povremeno "na pauzi" i sebi pružimo dodatnu pažnju. Tako ćemo se pripremiti za nove izazove. Evo sa čim možete početi odmah - sa onim što vidite u ogledalu.

Često nas vidljive promene na licu i telu dodatno brinu i otvaraju vrata novim strahovima.

Svaka druga žena doživi opadanje kose tokom menopauze. Hormoni, genetika, promene u metabolizmu, stres, sve su to uzroci zbog kojih ćemo na jastuku ujutru naći više opale kose nego ranije. I to nas brine, kako zbog zdravlja i samog izgleda, tako i zbog osećaja da više nemamo onu kontrolu koja nam je toliko značila. Frizura je bila naš izbor, izraz našeg stila i naših želja - birale smo dužinu, boju, kompletan izgled.

Kod nekih žena menopauza dovodi do izrazite proređenosti na nekim delovima glave, dok je kod drugih gubitak kose ravnomeran. Krivac je uglavnom pad estrogena koji je u reproduktivnom dobu imao ulogu zaštite pri rastu kose. Treba obratiti pažnju i na ishranu, jer se - zbog gomilanja masnih naslaga u predelu stomaka i butina u menopauzi - žene ponekad odlučuju na radikalnu dijetu.

Novi jelovnik mora biti nutricionistički proveren, a ukupan stil života prilagođen promenama koje žena treba da dočeka sa što manje stresa. Takođe, treba se konsultovati sa stručnjacima pri upotrebi bilo kakvih medikamenata zbog čijih sporednih efekata može doći do opadanja kose.

PageBreak

Nega kože u menopauzi

Hormonalne promene utiču na fiziologiju kože, pa zbog nižeg nivoa estrogena ona postaje sve opuštenija i bez sjaja.

Istraživanja pokazuju da tokom prvih pet godina perimenopauze i menopauze izgubimo i do 30 odsto kolagena u koži! Za zategnut ten tokom života zahvalni smo i elastinu, ali i njegova sinteza u telu zavisi delom od estrogena.

Uz to, menopauza smanjuje i cirkulaciju krvi u kapilarima, pa koža postaje sve tanja i lakše gubi dragocenu vodu.

Žene sa masnim tenom imaju drugu vrstu problema - dok su u reproduktivnim godinama hormoni stimulisali lučenje tečnijeg sebuma i tako imali izvestan "anti-akne" efekat, u menopauzi testosteron dolazi do izražaja pa gušći sekret lojnih žlezda dovodi do pojave akni.

Smanjena otpornost kože dodatno slabi jer se degenerišu ćelije koje proizvode melanin. Sa smanjenim brojem melanocita, koža će biti i osetljivija na štetan uticaj sunca!

Sve ove promene ne odražavaju se samo na koži lica, već i na vratu i dekolteu.

Zbog svih ovih promena, veoma je važno da promenimo negu kože: svoju kremu zamenite onom specijalizovanom koja obiluje aktivnim sastojcima koji će obnoviti gustinu, volumen i čvrstinu kože kao što je kozmetički kompleks Vichy Neovadiol uz koji trenutno možete na poklon dobiti torbicu s uzorcima i kupon s popustom kao i odrediti koja nega vam najbolje odgovara.