Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se mirisom osvajaju simpatije: mirisni otisak duše

Mirisni otisak je skup mirisa i osećaja koji su vezani za njih iz ranog detinjstva pa do sada. U skladu sa svojim mirisnim otiskom svako će lako odabrati miris koji u njemu budi ono najbolje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Velika otkrića do kojih dolazimo pečat su otiska naše duše, deo većeg plana čija je mapa nacrtana u nama samima, a mašta, interesovanja i intuicija su mirisni put njihovog ostvarenja. Saznajte više o neuhvatljivim mirisima dopadanja.

Igor Jeremić, diplomirani psiholog i autor bloga o parfemima Scentertainer, oduvek se podjednako interesovao za mirise i za tajne ljudske prirode i neuhvatljive zakone emocija, snova i želja. Njegova jednostavnost, znanje i posvećenost još jednom su potvrdile da su velika otkrića do kojih dolazimo pečat otiska naše duše, deo većeg plana čija je mapa nacrtana u nama samima, a mašta, interesovanja i intuicija su mirisni put njihovog ostvarenja.

Zbog svoje eterične prirode miris stiže na mesta gde je drugim čulima ulaz zabranjen, poništava granice sećanja, vremena i najbrže komunicira sa individualno i kolektivno nesvesnim. Na svom blogu uspeo je da opiše i dočara mirisnu notu svakog parfema bogatim jezikom književnosti, muzike i mitologije. Igrajući se u laboratoriji uspeo je da rekonstruiše Šanel pet od potpuno drugih sastojaka.

8 mirisa koji čine ljude srećnim: evo koje mirise treba da udahnemo svakog dana...

Nedavno je uspeo još nešto, za šta su mu svi rekli da je nemoguće - da sjedini mirisnu supstancu sa feromonskim dejstvom (ISO E super) sa kremom koja pojačava i produžava miris parfema, a na nesvesnom nivou budi simpatije, interesovanja i naklonost za osobu koja ga nosi. Elixijum je i zamišljen kao igra jednog mirisa i svega što on može probuditi u nama, od leptirića u stomaku do golicavog predosećaja nečeg lepog, a zahvaljujući upornosti i veri u nemoguće ova ideja je ugledala svetlost dana.

Kako si došao na ideju da proučavaš mirise i pokreneš blog o tome?

Sklonost ka mirisima verovatno je počela od trenutka kada sam shvatio da sve lepo što sam doživeo i poželeo da zapamtim i sačuvam za sebe mogu vrlo živo da prizovem u sećanje određenim mirisom. To mi dosta pomaže i u pisanju. Upravo miris parfema u meni probudi asocijacije na mnoge stvari, na muziku, film, neku zanimljivu priču iz prošlosti. Pisanje je krenulo iz želje da svoja saznanja, impresije i iskustva podelim sa drugima. U početku nisam ni sanjao da će me sve to dovesti do ideje i želje da napravim kremu ili kombinujem note za parfem. Ali sada, kada sam celu priču zaokružio kremom, kockice su se poklopile. Pratio sam svoj nos i on me je doveo do onoga čime želim da se bavim i u čemu uživam.

Na osnovu tvojih postova i interesovanja reklo bi se da čulo mirisa stavljaš na pijedestal. Zbog čega je to tako?

Čulo mirisa je prvo čulo koje se javilo kod živih organizama, evolutivno je najstarije čulo. Tako da i nije čudo što nas ono povezuje sa onim iskonskim i najdubljim, gluvim i nemim delovima naše duše koji, kada se osvetle i objasne, pred našim očima otvaraju dragocena saznanja, uvide i odgovore.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj