Često mislimo da se problem pomorandžine kore javlja samo kod gojaznih osoba, međutim, ovo ni izdaleka nije tačno. Celulit pogađa 80 – 90 odsto žena u postpubertetskom periodu. On se najčešće nalazi u predelu stomaka i nogu, gde je broj masnih ćelija na telu čak do pet puta veći. Tačan uzrok za nastanak celulita se još uvek ne može pozdano odrediti i postoji više faktora.

Celulit je, pre svega, rezultat interakcije koja se dešava u vezivnom tkivu koje je preslabo ili pretanko i omogućava da se nagomilano masno tkivo prikaže kroz kožu. Kod žena su ćelije masnoće u vezivnom tkivu poslagane vertikalno i češće izviruju ka površini kože te ih vidimo kao celulit. Kod muškaraca ovo tkivo koje povezuje kožu i dublje slojeve ima poprečnu građu što objašnjava i manju pojavu celulita.

S obzirom da je za žene celulit veliki estetski problem, osmišljeno je i bezbroj pristupa da se on ublaži i odstrani. „Važno je znati”, kaže naša sagovornica, Sandra Gračanin, „da se ne može koristiti samo jedan metod i očekivati uspeh. Celulit je dogotrajan i uporan problem i uvek mu se mora prići sa više strana.”

PageBreak

Borba protiv celulita: kako se najefikasnije rešiti pomorandžine kore
Foto: Shutterstock borba-protiv-celulita-kako-se-najefikasnije-resiti-pomorandzine-kore

Maderoterapija

Objašnjava nam naša terapeutkinja da je za nju lično jedna od najboljih metoda maderoterapija, tj. masaža oklagijama, koja je postala izuzetno tražena zbog dobrih rezultata koje daje. „Ali, svaki put napominjem da nije dovoljno samo ići na anticelulit masaže ili terapije, već je neophodno promeniti stil života jer nam celulit na neki način govori u kakvom stanju su naš organizam i hormoni,” kaže Sandra.

Budući da postoji dosta nedoumica oko klasične anticelulit masaže zbog posledica koje žene uglavnom imaju, a to su modrice i podlivi na nogama, Sandra nam kategorički kaže da dobar terapeut nikada ne sme i ne može ostavljati modrice klijentkinji na telu, te da silovitost masaže ne znači i efikasnost pristupa.

„Ženska koža je nežna i postoje načini da se celulit tretira a da se ne ostave ružni tragovi modrica po telu. Ono što je najvažnije znati jeste da je za dobre rezultate potrebno vreme i da se ništa ne može rešiti preko noći”, kaže Sandra.

Jedan od najefikasnijih pristupa koji je ona isprobala u svom radu je maderoterapija, ili masaža oklagijama, za koju kaže da, udružena sa promenama u navikama, može dati izvrsne rezulatate. Takođe je važno napomenuti da ova vrsta terapije nema samo estetski efekat, nego pomaže u poboljšanju mikrocirkulacije, metabolizma masti i limfne drenaže.

Za ovu vrstu masaže ne postoje kontraindikacije, važno je da se uradi minimum osam do deset tremana između ciklusa. Kako ona podstiče detoksikaciju tela, važno je uvesti dobru naviku i piti dosta vode tokom dana. Sandra kaže da krajnji rezultat maderoterapije nije samo ublažen celulit već i bolji tonus mišića, glatka i zategnuta koža i smanjenje otoka.

Izvor: Sensa