Na stopala, skrivena u čizmama tokom dana i zamotana u vunene čarape tokom noći, zimi lako zaboravljamo. Pre odlaska u krevet odužite im se za to što vas svaki dan nose nekoliko hiljade koraka pružajući im zasluženu negu. Napravite nežni piling kružnim pokretima napredujući prema gležnju, fokusirajući se na suva i gruba područja. Potom ih operite i dobro osušite pa umasirajte bogatu kremu za stopala ili ricinusovo ulje. Obogatite ih kapljicom eteričnog ulja nane za osvežavajući efekt. Usporite, ne žurite – posvetite se svakom prstu pojedinačno. Ovo je odlično vreme za samorefleksiju i usklađivanje tela i uma.

Kad zimi promrznemo, nema ničeg lepšeg nego telo ugrejati u oblaku vruće pare. Osim široke lepeze zdravstvenih dobrobiti, redovan boravak u sauni na prirodan način pomaže da se dubinski očisti koža i učvrsti njen tonus. Sauna poboljšava izgled kože tako što otvara pore i pojačanim lučenjem znoja eliminiše nakupljene nečistoće i toksine. Poznato je da losioni, dezodoransi i odumrle ćelije kože mogu zapušiti pore i uzrokovati pojavu akni. Čisteći pore, vrućina u sauni pomaže u prevenciji nastanka infekcija i upala koje su posledica nakupljenih nečistoća i ostataka proizvoda za negu. Takođe, pomaže u eliminaciji mrtvih ćelija, pa se nakon boravka u sauni otkriva novi, mladi sloj kože.

Prema podacima Univerziteta Harvard, tokom korišćenja saune telo može izgubiti skoro pola litre znoja. Znoj koji izlučujemo odnosi toksine nakupljene u koži, ostavljajući je revitalizovanom. Isto tako, boravak u sauni stimuliše cirkulaciju jer toplota povećava kontrakcije srca za oko 30 odsto. Zahvaljujući tome, udvostručuje se količina krvi koju srce izbacuje u krvotok, pa ćelije kože bivaju preplavljene povećanom dozom kiseonika i hranljivih materija. Rezultat je pojačana cirkulacija i zdraviji izgled. Da biste pojačali efekat saune, pre i posle pijte velike količine vode i biljnoga čaja.

Izvor: Sensa