Čišćenje

Kada primetite da koža vašeg deteta postaje masna ili da su se pojavile prve akne, pravi je trenutak da dete podučite kako će svoju kožu pravilno da čisti, jer to je najvažniji deo rituala nege kože. „Svakodnevno i pravilno čišćenje jedan je od izuzetno bitnih postupaka za održavanje zdravlja kože”, ističe  kozmetološkinja Žana Barjaktarević, „jer sprečava širenje infekcije i priprema kožu za prodor aktivnih komponenti iz kreme koja se nakon toga nanosi.” Naglašava kako je za čišćenje potrebno odabrati adekvatne preparate koji su namenjeni čišćenju mlade kože, one s upalnim procesima ili za masni i mešoviti tip.

„Nečistu kožu koja je sklona preteranom mašćenju i upalama treba temeljno čistiti dva puta dnevno, ujutro i uveče, a potom je isprati toplom, pa onda i hladnom vodom da bi se pore zatvorile. Ovaj korak nikako ne bi smeo da se svede na ‘brzinsko’ čišćenje vlažnim maramicama ili nekim nasumice odabranim sredstvom. Na tržištu postoje odlični preparati koji kvalitetno čiste i dezinfikujuju kožu, deluju adstringentno i odmašćuju, a ne sadrže alkohol i agresivne supstance”, objasnila je kozmetološkinja.

Pravilan izbor preparata za negu

Ako je koža vašeg deteta masna i sklona razvoju mitisera i upala, važno je ne zapustiti takvo stanje jer je pravovremena i pravilna nega izuzetno važna, ne samo za trenutno održavanje lepote kože, nego i za prevenciju nastanka trajnih ožiljkastih promena. Bez obzira na tip kože, nužno je svakodnevno koristiti blagu hidratantnu kremu ili fluid za negu kože lica, a izbegavati agresivne topičke tretmane za akne jer aknama je potrebno neko vreme da se smire, a agresivni, isušujući preparati mogu samo da pogoršaju stanje.

„Kada se na mladu kožu, koja se sija zbog pojačanog lučenja masnoće, nanose preparati za smanjenje upale i odmašćivanje, njen površinski sloj se isušuje, pa koža postaje osetljiva, crvena i reaguje peckanjem. Tada se često, u zabludi, takva koža tretira kao osetljiva koža, a ona to zapravo nije. Potrebno je pronaći pravilnu razmeru u izboru preparata i postupaka koji suzbijaju hiperprodukciju lojnih žlezda i onih koji kožu vlaže”, pojašnjava kozmetološkinja.

Želeći da uklone preterani sjaj s lica, brojni tinejdžeri greše kad prekomerno (više puta nedeljno) koriste pregrube pilinge. Naime, mehanički pilinzi, naročito oni s velikim granulama, mogu da oštete kožu i prošire upalu, a kozmetološkinja Barjaktarević ne preporučuje ni hemijske pilinge za kućnu upotrebu jer, takođe, mogu pogoršati stanje kože ako se ne koriste pravilno. Umesto toga, potrebno je odabrati vrlo nežan piling sa sitnim zrncima i koristiti ga samo jednom nedeljno.

Izvor: Sensa