Žene u menopauzi često pate zbog neprijatnih simptoma poput valunga (talasa vrućine), ali postoje prirodni tretmani koji pomažu da se rešite ovih tegoba i prihvatite menopauzu kao lep period života koji donosi sasvim nova iskustva i radosti, piše Lovesensa.

Preporučuju se da žene u menopauzi promene način ishrane, posvete se zdravim navikama koje će pomoći da se hormoni vrate u ravnotežu i počnu da vežvbaju kako bi smanjile rizik od gojaznosti. Međutim, stručnjaci ističu da je laneno seme neverovatan prirodni lek u perimenopauzi i menopauzi.

Istraživanja sprovedeno na 21 ženi koje su svakog dana konzumirale 40 g lanenog semena pokazalo je da seme ove moćne biljke može značajno da utiče na smanjenje valunga. Žene koje su učestvovale u istraživanju imale su učestale talase vrućine 6 nedelja, a kada su počele terapiju sa lanenim semenom, pojava valunga smanjila se za 50 odsto. Žene su istakle da im je pojava valunga otežavala svakodnevne aktivnosti, a laneno seme je uticalo da se smanje i bolovi u mišićima i zglobovima.

Laneno seme se primenjuje u menopauzi jer sadrži omega 3 masne kiseline i lignane. Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih oboljenja, a lignani sadrže antioksidanse koji su se pokazali uspešni u prevenciji karcinoma. Laneno seme reguliše nivo estrogena i tako smanjuje rizik od karcionam dojke.

Ako imate probleme sa valunzima, bole vas zglobovi i kosti ili vam se raspoloženje često menja, onda uključite laneno seme u vaš plan ishrane. Za doručak laneno seme možete da stavite u smuti, žitarice, u peciva ili u ovsenu kašu. Tokom ručka možete potopiti laneno sebe u jogurt ili staviti u hleb, a možete da ga kosristite i u kolačima poput domaćeg keksa ili mafina.

Studija koju je obavio jedan časopis koji se bavi temama o holističkom lečenju (Holistic Nursing Practice) pokazala je da se žene koje su 3 meseca koristile laneno seme značajno popravile zdravlje, što se naročito odnosi na hormone.

Pokušajte da uključite laneno seme u svoj jelovnik i zapamtite da se u prirodi kriju razna rešenja za naše zdravlje!

Izvor: Lovesensa