Kada kosa počne brzo da se prlja, odnosno "masti" , obično posežemo za raznim šamponima, skupim preparatima, krijemo kosu tako što je vezujemo u rep ili počinjemo što češće da je peremo i tako produbljujemo problem, piše Lovesensa.

Stručnjaci ističu da određene namirnice utiču na to da se kosa brže masti, a neke je što više održavaju čistom.

Predstavljamo spisak namirnica koje treba izbegavati i spisaknamirnica koje treba što češće da jedete ako vam se kosa brzo prlja i masti:

Hrana koju treba da izbegavate:

1. Šećer

Čestim konzumiranjem šećera narušavamo balans hormona u organizmu. Kada su hormoni u neravnoteži, dolazi do upalnih procesa u telu i žlezde više luče, pa naša koža i kosa postaju masnije.

2. Rafinisani ugljeni hidrati

Ova grupa ugljenih hidrata negativno utiče na zdravlje ako se preterano konzumira. Rafinisani ugljeni hidrati nalaze se u belom hlebu, odnosno hlebu koji se pravi od belog brašna od rafinisanih zrna žitarica. Redovno konzumiranje ovog hleba podstiče lučenje žlezda što doprinosi da se kosa brže masti. Umesto belog hleba, počnite da koristite integralni hleb od celog zrna pšenice.

3. Pržena hrana

Svaka pržena hrana, naročito ona koja se dugo prži i brza hrana, pojačava masti u našem organizmu i stimuliše lučenje lojnih žlezda. Ta masnoća počinje da izlazi iz organizma kroz vašu kožu, kao i teme glave. Stručnjaci ističu da ukoliko uveče jedete masniju brzu hranu, kosa će vam ujutru biti drastično prljavija. Promenite način ishrane zbog zdravlja i lepote.

4. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi poput mleka, butera ili sira takođe utiču na to da se kosa brže masti. Unosom mlečnih proizvoda pojačava se lučenje sebuma, odnosno naše prirodne masnoće koje luče lojne žlezde. Ako preterate sa unosom mlečnih proizvoda, postoji rizik od akni i masne kose.

PageBreak

Ako vam se često masti kosa, počnite da jedete ove 3 namirnice: evo koja hrana pomaže da kosa što duže ostane čista
Foto: Shutterstock ako-vam-se-cesto-masti-kosa-pocnite-da-jedete-ove-3-namirnice-evo-koja-hrana-pomaze-da-kosa-sto-duze-ostane-cista2

5. So

Prekomerno konzumiranje soli negativno utiče na lepotu, pojačava znojenje, podstiče pojavu podočnjaka, peruti i dehidrira kožu. Kada jedemo preterano slanu hranu, telo počinje da luči masnoće kako bi nadoknadilo manjak vode u organizmu. Na taj način se masti koža i kosa, pa sledeći put razmislite pre nego što posegnete za čipsom ili drugim nezdravim grickalicama.

Hrana koja sprečava da se kosa masti i što duže je čuva čistom:

1. Namirnice bogate vitaminima B i E

Ovi vitamini vrlo su važni za zdravlje tela, ali i za zdravlje i lepotu kose. Stručnjaci ističu da namirnice bogate vitaminima B i E sprečavaju da se kosa masti i čine da izgleda zdravije i bolje. Namirnice bogate vitaminom B su mahunarke, razno voće i povrće, a vitamin E sadrži zeleno lisnato povrće, seme suncokreta i orašasti plodovi.

2. Hrana koja sadrži cink

Našem telu je potrebno svakodnevno unođšenje cinka jer ga naše telo ne skladišti. Kada u telu ima dovoljno cinka, to sprečava žlezde da luče dodatne masnoće. Namirnice koje sadrže najviše cinka su riba, integralne žitarice, jaja, soja, plodovi mora...

3. Zdrave masnoće

Ako imate problem sa kosom koja se brzo masti, to ne znači da treba u potpunosti da prestanete da jedete hranu koja sadrži masnoće. Potrebno je da ograničite unos zasićenih i trans masti (margarin, buter, masnoće životinjskog porekla). zamenite ih zdravim masnoćama (orašasti plodovi, masoće iz ribe, masnoće iz povrća).

Izvor: Lovesensa