Pored raznih kozmetičkih proizvoda, rituala lepote i tretmana, najvažnije pri negovanje kose i kože svakako jeste ono što konzumirate, odnosno način ishrane. Poznati triholog Helen Rivi podelila je savete koej smatra neophodnim za rast kose, a posebno je istakla jedan vitamin.

"Vitamin C je važan za sve u telu, ali jedna stvar koja je značajna za kosu je da vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe", objasnila je triholog. Gvožđe je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka na koji se treba fokusirati kada je u pitanju rast kose. "Mnogi ljudi imaju nedostatak gvožđa, tako da je važno obratiti pažnju na ovaj mineral kada je reč o rastu kose."

Takođe, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena u vašoj koži. Naš organizam proizvodi prokolagen kombinujući 2 amino kiseline – glicin i prolin. Za ovaj proces potreban je vitamin C. Vitamin C promoviše zdravlje kose, smanjuje gubitak kose i poboljšava rast kose. Nedostatak vitamina C takođe može dovesti do suve kose i ispucalih vrhova.

Dakle, vitamin C pruža sveobuhvatnu podršku i koži i kosi - ali morate biti sigurni da unosite dovoljno, jer vaše telo ne proizvodi samo vitamin C. Kako biste bili sigurni da u vaše telo unosite putem ishrane dovoljno vitamina C, konzumirajte sledeće namirnice: citursi (pomorandže, kivi, limun, grejpfrut, paprika, jagode, paradajz, kupusasto povrće ( brokoli, prokelj, kupus, karfiol), crne ribizle, krompir...

Vitamin C je važan za zdravlje i rast kose, a ukoliko analize krvi ukažu na manjak vitamina C, u konsultaciji sa lekarom možete uzimati i odgovarajuće suplemente vitamian C.

Izvor: Sensa