Četka za kosu je neophodan dodatak svakog nesesera. Važno je da bude prilagođena vašem tipu kose i potrebama, ali je potrebno i da je redovno održavate čistom. Četka je u dodiru sa skalpom, kožom glave, a njena čistoća može uticati i na feniranje, češljanje, oblikovanje i čistoću vaše kose.

Kao i na svakom predmetu, bakterije, grinje, prašina se takođe skupljaju na četki za češljanje kose. Čišćenje četke podrazumeva uklanjanje opale kose sa četke, ali i pranje sapunom kako biste je očistili od prljavštine, ulja i ostataka kozmetičkih proizvoda.

Vaše četke akumuliraju prljavštinu, sebum sa vašeg vlasišta, zalutale dlačice, mrtve ćelije kože i bakterije kada je provučete kroz vlasi. Za početak, redovno čišćenje četke će produžiti njen vek, ali je najpre važno za vaše zdravlje i lepotu. Čista četka znači manje oštećenja vaše kose i manje bakterija na četki. Fizičko oštećenje četke može dovesti do lomljenja, ispucanih vrhova i kovrdžanja...

Jednostavno uputstvo od 3 koraka za čišćenje četke za kosu:

1. Uklonite dlake sa četke - Prvo morate ukloniti sve dlake. Možda ćete moći sami da počupate sve dlake, ali će vam možda trebati pomoć sa tanjim alatom koji će vam pomoći da izvučete pramenove. Možete koristiti bilo šta od sledećeg: dugačak rep češlja, pincetu, tanku olovku, makaze ili bilo koji dug i čvrst predmet koji može da zakači dlake.

2. Navlažite četku, nanesite antibakterijski sapun, izribajte je i isperite. Možete trljati četku starom četkicom za zube, rukama ili alatom za čišćenje četki. Istrljajte je dobro tako da prolazite između svake bodljice kako biste uklonili prljavštinu koja neće nestati ako je samo polijete vodom. Naravno, budite dovoljno nežni da ne slomite čekinje. Takođe, nikada direktno ne stavljajte četku pod mlaz vode da se ne bi natopila.

3. Posušite četku i pustite je da se suši - Nakon potpunog ispiranja, odmah osušite peškirom. (Ako je osnova vaše četke tkanina, stisnite je da izbacite višak vode.) Položite čist, suv peškir i stavite četkicu u dobro provetreno mesto dok se ne osuši.

Koliko često treba da čistite četke?

Svaki put nakon upotrebe četke treba sa nje da uklonite dlake. Ovo je prilično jednostavno, čini da bude uredno, a kasnije će vam olakšati i dubinsko pranje četke. Samo izvucite zalutale vlasi nakon što prođete četkom kroz kosu. Kada koristitite proizvode za negu kose nakon kojih se češljate, na primer, maske, regenerator, ulja, pene za kosu, odmah nakon toga isperite četku i uklonite ostatke proizvoda za negu kose ili stilizovanje

Što se tiče dubinskog čišćenja sa sapunom koji smo naveli iznad, frizeri objašnjavaju da sa ličnom četkom koju samo vi koristite to možete raditi jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje - u zavisnosti od toga kako i koliko četku koristite.

Osobe koje svakodnevno češljaju kosu, jendom nedeljno usvojite ritual pranja četke sapunom i vaš pribor za negu kose, a i sama kosa, biće uredniji.

Izvor: Sensa