Kao što negujemo kožu, da bi bila jedra i glatka, hidrirana, tako je i našoj kosi potrebno posvetitit pažnju. Agresivni preparati, farbanje i stilizovanje mogu da je oštete, isuše, usled čega vlasi postaju krte, lome se, gube elastičnost I sjaj. Od davnina su se za negu koristila prirodna biljna ulja, a njima se u oktobarskom broju magazina Sensa bavila Ivana Vodogažec.

“Neka od eteričnih ulja deluju energizujuće i pročišćuju vlasište – limun, ruzmarin, lavanda, geranijum, čajevac, pitoma nana, eukaliptus, kedar, smrča, timijan... Ta ulja uravnotežuju lučenje sebuma i deluju protivupalno, a ujedno pomažu protiv peruti i podstiču mikrocirkulaciju u vlasištu, pospešujući rast kose. Kod opadanja kose i peruti blagotvorno je i čičkovo ulje, kao i preparati na bazi indijske biljke neem (nim). Te biljke olakšavaju i negu masnog vlasišta, baš kao i preparati s maslačkom, koprivom, žalfijom, cistusom i propolisom. “

U najbolje čuvare prirodne boje i sjaja kose spada lešnikovo ulje.

“Ima visok udeo vitamina E, esencijalnih masnih kiselina i minerala, čijom su sinergijom vlasi dubinski nahranjene i osnažene. U proizvodima za očuvanje sjaja i boje kose (kako prirodne, tako i obojene) često se nalaze esencije plodova nara i divlje ruže, jer obiluju antioksidansima koji jačaju vlasi i štite ih od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Postoji i niz biljaka s kojima određene boje bivaju izražajnije – ekstrakti citrusa, kamilice, rabarbare, kukuruza i nevena dodaju se u preparate za negu plave i svetlosmeđe kose, a za oživljavanje tamnije kose preporučuju se proizvodi sa orahovim uljem.

Sve više proizvoda sadrži tečne kristale.

"Tečni kristali su molekuli čija struktura se najjednostavnije može opisati kao stanje između čvrstog i tečnog. Zbog toga
imaju široku primenu u tehnoindustriji (npr. Izrada ekrana za računare, televizore i druge uređaje), ali I u proizvodnji kozmetike. U negujućem obliku tečni kristali obavijaju vlasi mikroslojem koji štiti od spoljašnjih uticaja, a pritom kosa postaje svilenkasto meka, sjajna i podatna. Tehnologija tečnih kristala primenjuje se i u prirodnoj kozmetici kao alternativa proizvodima za kosu na bazi silikona. Za razliku od njih, prirodni tečni kristali temelje se na organskim uljima. Stoga preparati imaju teksturu sličnu ulju i koriste se poput ulja – za jedno nanošenje dovoljno je nekoliko kapi.”

Izvor: Sensa