Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivamo vam geografiju lepote: kako se neguju žene sa Dalekog Istoka

I pored velikih razlika u idealima ili merilima lepote na različitim kontinentima i kulturama, zajedničko svima je zdravlje kao njeno sigurno telo koje joj omogućava da se rascveta...

  Izvor: Dalibor Danilović

Saznajte kako se neguju, vežbaju i hrane žene sa Dalekog istoka...

Stručni savetnik Tomoko Tanuma (Tokio, Japan) je praktičarka akupunkture i moksibustije i maser-terapeut. Studirala je psihologiju, filozofiju i lepe umetnosti i član je Japanskog društva za savetovanje o neplodnosti.

Tretmani za lepotu s kojima morate biti oprezni: šta je kavitacija a šta mezoterapija

Prema istočnim tradicijama u našem telu ima preko dvadeset meridijana, odnosno energetskih kanala koji su povezani sa unutrašnjim organima. Treba obratiti pažnju i na to da su mnogi od meridijana u vezi sa organima za varenje koji su od velike važnosti za postizanje unutrašnje ravnoteže, pa tako i lepote.

Japanska tajna lepote: maska za lice od pirinča i meda usporava starenje kože

Sistem je suštinski veoma jednostavan i logičan: kada nam organi za varenje nepravilno funkcionišu hrana koju pojedemo ostaje u telu na temperaturi od 37°C i nastavlja da se kvari. Produkti te loše svarene hrane se zagrevaju i penju na gore kroz meridijane ka licu.

Rezultat je, naravno, loš ten koji možemo rešiti zapravo samo holističkim pristupom celom telu. Kako starimo tako se naše unutrašnje stanje sve jasnije odražava na telu. Unutrašnji mir i ravnoteža nam omogućavaju da brzo i efikasno reagujemo kada je to potrebno.

Vežbanje tai čija i či gonga pomaže da se oslobodi energija u telu ali i da se ono osposobi da primi energiju spolja. Takođe, vekovi tradicije nam ostavljaju i niz pokreta koji pomažu određenim organima ili delovima tela tako da i u slučaju povrede ili bolesti možemo ostati u ravnoteži.

U istočnjačkim tradicijama postoji veza između lepote i unutrašnjeg mira i harmonije, koja se može objasniti vezama između emocija i naših organa. Na primer, ako različitim terapijama tretiramo jetru, istovremeno utičemo i na bes, ljutnju i frustraciju koje na taj način oslobađamo iz tela ali i iz duše.

"Istočnjačke terapije sa svakom promenom godišnjeg doba imaju specifičan pristup telu jer je važno uskladiti se sa prirodom. Na primer, u jesen su temperature niže i vazduh postaje suvlji, te naša pluća i sluznica moraju da se prilagode toj situaciji.

Tako se na Istoku tretiraju organi za disanje kako bi se telu olakšao prelazak u jesen i da usled prehlada i alergija ne bismo gubili ravnotežu," kaže nam Tomoko. Tokom jeseni i zime važno je i održavati toplotu donjeg dela tela, stomaka i stopala, kako bi energija mogla slobodno da protiče kroz meridijane od kojih mnogi upravo idu od stopala naviše.

Lice i skalp

Tretman deluje na napetost u glavi, oslobađanje od stresa, bol u predelu ramena/vrata, kao lifting protiv bora, ublažava/rešava probleme sa očima, viličnim zglobom, cirkulacijom lica/skalpa, depresijom... Terapija obuhvata: masažu lica i gornjeg dela leđa i vrata koja se radi rukama dok se masaža lica i skalpa radi metalnom šipkom - Teishin (titanijumska šipka).

Šminka i nega kože

"Možemo se igrati šminkom kao što to rade Japanke koje je ne koriste radi pokrivanja nedostatka, već kao sredstvo za praćenje i isticanje modnih trendova", savetuje Svetlana Sremčević, make-up artist. "Japanke veoma vode računa o tenu i od malih nogu uče sve o ulepšavanju, a šminkom najviše ističu oči i obrve".

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj