Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivamo vam geografiju lepote: kako se neguju žene iz Indije

Po ajurvedi, sve što se ispoljava na fizičkom nivou je zapravo izraz duše koji se reflektuje kroz telo...

  Izvor: Adria Media Group

Pročitajte u nastavku kako se neguju žene sa Indije...

Stručni savetnik dr p. Anil Kumar je lekar ajurvedske medicine i hirurgije i generalni direktor Healingveda Health Solutions, konsultant i ajurvedski, wellness i spa trener.

Tretmani za lepotu s kojima morate biti oprezni: šta je kavitacija a šta mezoterapija

Tradicionalna vedska znanja iz medicine - ajurveda tretiraju telo kao celinu a ne kao skup delova. U skladu sa ajurvedskim učenjima jedini živeći deo nas samih je atma tj. duša. Sve što se ispoljava na fizičkom nivou je zapravo izraz duše koji se reflektuje kroz telo.

Kako da napravimo raznovrsne maske za negu kože lica od bundeve

Osećanja u atmi će se tako odraziti i na našem licu ili telu i komunicirati preko naših čula. Zdravlje znači postizanje i održavanje harmonije između svih elemenata tela: "Ajurveda nas uči da harmonija između čulnih organa, uma i Malasa (otpadnih materija) dovodi do opšte dobrobiti i zdravlja. Međutim tu nije reč samo o fizičkom procesu. Svaki put kada našem sistemu nešto nedostaje ili nečega ima previše dolazi do neravnoteže," kaže dr Kumar.

Zlatna pravila ishrane po ajurvedi

Osnova tradicionalnog pristupa zdravlja jeste da nadoknadi ono što nedostaje ili da umiri ono čega ima previše.

Ajurveda savetuje Swasthavritha sistem sa nizom uputstava kojih se treba pridržavati kako bismo podržali svoje zdravlje. Mnoge stvari radimo pogrešno jer ne vodimo računa: "Često pijemo hladnu vodu leti dok ajurveda savetuje da se i tokom leta i tokom zime pije topla ili mlaka voda. Cilj je da se stabilizuje termički sistem našeg tela kako bi ono moglo normalno da funkcioniše."

Da biste umanjili stres, ajurveda savetuje duboku meditaciju i praktikovanje joge. U ajurvedi dobar život zapravo znači živeti život u harmoniji. Ravnotežu možemo naći kroz praktikovanje Osam udova joge kao i pridržavajući se razrađenog tradicionalnog ajurvedskog sistema.

Ajurvedska masaža i Pinda Sweda

Ceo Ajurvedski sistem je zasnovan na konceptu koji se odnosi na tri tipa energije (Tridoshe) koje su osnova psihosomatskog postojanja čoveka. Tri doše su zadužene za regulisanje ravnoteže, energije i materije u našem organizmu: kada su u skladu, mi ne možemo da ih primetimo i osećamo se dobro sami sa sobom.

Otkrivamo vam geografiju lepote: kako se neguju žene sa Dalekog Istoka...

Ukoliko se pojavi neravnoteža, doše postaju vidljive i dolazi do promena u fizičkom izgledu, pojavljuju se sluz, žuč, neprijatni mirisi, emotivne blokade, iznenadni izlivi emocija... Ajurvedske tehnike masaže (postoji preko 2000 različitih tehnika) omogućavaju da se vratimo sebi i primimo poruku koju nam naše telo šalje. Masaža tj. limfna drenaža Pinda Sweda izvodi se pindama (platnene vrećice punjene smešom začina i lekovitog bilja) koje služe za tamponiranje i energetsko masiranje celog tela.

Cilj masaže je balansiranje energetskih centara koji služe kao aktivatori energije. Limfna drenaža pindama blagotvorno deluje na čitav organizam. Postiže se relaksacija i pročišćavanje na svim nivoima, kao i intenzivno zagrevanje tela i podizanje vitalne energije.

Šminka i nega kože

"Indijke su karakteristične po intenzivnoj šminki. Njima je važno da se boje uklapaju sa garderobom i da je svaki deo lica našminkan precizno i oštrijim linijama", kaže Svetlana Sremčević, make-up artist.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj