Većina ljudi leto obično provodi na otvorenom, uživajući u vremenu s prijateljima i porodicom, a letuje na moru. A šta na moru drugo raditi nego uživati u opuštanju, plivanju i sunčanju. Iako su svi milion puta čuli da se suncu ne izlažu 10 do 17 časova, te da pre izlaska napolje nanesu SPF, briga o koži nakon sunčanja je jednako važna. Posebno je važno negovati kožu koja iole izgori.

Izlaganje UV zračenju može izazvati oštećenje slobodnih radikala i upalu - čak i ako izgleda da koža nije izgorela ili pocrvenela. A to može dovesti do znakova preranog starenja, kao što su bore i pege od sunca.
Dakle, vaš dan na otvorenom je završen; evo kako brzo i efikasno da smirite kožu. Ne samo da će ovo izgledati neverovatno na upaljenoj koži, već će dugoročno pomoći izgledu kože, piše mindbodygreen.com.

Hladan tuš smiruje upalu

Nakon što ste proveli sate na suncu, uđite pod tuš. Ne samo da će voda isprati prljavštinu, pesak i ostatke kreme za sunčanje, već i hladna voda može pomoći u ublažavanju upale kože izazvane suncem.

"Posle dugog dana na suncu, prvi korak koji preporučujem jeste da se ohladite ili istuširate kako biste očistili kožu, smanjili upalu i ublažili bilo kakvu nelagodnost izazvanu sunčevim UV zracima“, kaže dr Kim Nikols, sertifikovani dermatolog. On je takođe rekao: "Da biste sprečili dalju dehidraciju kože, najbolje je da se kupate ili tuširate kratko.“

Dok se tuširate, obavezno koristite samo umirujuće, nežne formule, potražite neiritirajuća sredstva bez mirisa, sulfata, abraziva i hemijskih pilinga, neko svilenkasto ulje za tuširanje bez mirisa.

shutterstock_2282134273.jpg
Shutterstock Kako da smirite kožu ako izgorite na suncu

Hidratantna krema na bazi aloje

Aloja vera je omiljena biljka leta sa razlogom: sok biljke ima mnoga hidratantna i zaštitna svojstva koja ga čine idealnom za upotrebu nakon sunčanja. Aloja vera može pomoći u ublažavanju nelagodnosti kod manjih opekotina od sunca, sadrži metalotionein 2, za koji je utvrđeno da ima zaštitni efekat na kožu, vlaži kožu, podstiče zdravo starenje kože...
Iako sigurno možete utrljati svež sok na kožu, to nije najpraktičniji metod. Prirodna aloja sama nema dug rok trajanja, pa je najbolje da nabavite hidratantnu kremu sa alojom ili losion za telo koji sadrži pristojnu količinu aloje, idealno sa sokom od aloje vere kao osnovom, još bolje ako sadrži sertifikovanu organsku aloju zajedno sa drugim sastojcima koji obnavljaju kožu kao što su ovseno ulje, ši puter, kokosovo ulje, ulje semena moringe...

Kako da smirite kožu ako izgorite na suncu
Foto: Shutterstock Kako da smirite kožu ako izgorite na suncu

Izbegavajte piling 

Nakon boravka na otvorenom, možda ćete biti u iskušenju da uklonite naslage ili  suvu kožu. Ali piling će samo pogoršati stvari. Pilingom se uklanja gornji sloj rožnatog sloja, a on je zaštitni sloj kože.
Pošto je koža već prilično ranjiva i osetljiva, najbolje je da je tretirate nežno. Nakon boravka na suncu, izbegavajte sve proizvode koji sadrže hemijske pilinge. Izbegavajte proizvode za telo i lice koji sadrže AHA ili BHA (salicilnu, mlečnu ili glikolnu kiselinu). Serumi i losioni za telo sa retinolom su još jedno ne-ne za negu posle sunčanja.

Te proizvode možete koristiti nekoliko dana pre izlaganja suncu (znajte da oni čine vašu kožu osetljivijom na svetlost), ali pokušajte da koristite nešto hidratantnije dan pre i dan posle.

Dobro je provoditi vreme na suncu - posebno s porodicom, baveći se nekom aktivnošću ili hobijem koji volite. Veoma je važno da to činite odgovorno tako što ćete nositi kremu za sunčanje i praktikovati bezbedno ponašanje na suncu. A zatim, nakon boravka na otvorenom, obavezno pomozite koži da se izborbi protiv upale ovom jednostavnom metodom u tri koraka: hladan tuš, hidratantna krema na bazi aloje i bez pilinga.

BONUS VIDEO:

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon