Izbor proizvoda za sunčanje važan je korak kako biste dobili fin preplanuli ten a bez oštećenja kože. Prilikom izbora treba uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora: tip kože, intenzitet sunčevog zračenja, sastav proizvoda i lične preferencije. Postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju da biste izabrali proizvod koji će vas maksimalno zaštititi na suncu, kao i šta nikako ne smete da koristite kada se izlažete suncu.

Odredite svoj tip kože

Prvi korak u izboru proizvoda za sunčanje je da odredite tip kože. Postoji šest fototipova kože, u rasponu od veoma svetle (koja lako gori i jedva preplanuli) do veoma tamne (koja retko gori i brzo preplanuli). Što je vaša koža svetlija, to bi trebalo da bude veći SPF (faktor zaštite od sunca) u proizvodu.

 • Fototipovi I i II – Veoma svetla koža, sklona opekotinama. Preporučuje se upotreba proizvoda sa SPF 30-50.
 • III i IV fototipovi – Svetla i srednja koža, koja ponekad peče, ali može preplanuti. Pogodni su proizvodi sa SPF 20-30.
 • Fototipovi V i VI – Tamna koža koja retko gori. Možete koristiti proizvode sa SPF 10-20.

Izbor nivoa SPF

SPF je indikator koji pokazuje koliko proizvod štiti kožu od ultraljubičastih zraka. Što je veći SPF, duže će vaša koža biti zaštićena od opekotina od sunca. Važno je zapamtiti da čak i kada koristite proizvod sa visokim SPF-om, potrebno ga je redovno nanositi, posebno nakon plivanja ili aktivnog sporta.

 • SPF 15 – blokira oko 93% UVB zraka.
 • SPF 30 – blokira oko 97% UVB zraka.
 • SPF 50 – blokira oko 98% UVB zraka.
shutterstock_2151827201.jpg
Shutterstock 

Izbor tipa proizvoda

Proizvodi za sunčanje dolaze u obliku krema, losiona, sprejeva i ulja. Svaki tip ima svoje prednosti i pogodan je za različite situacije.

 • Kreme i losioni – Pružaju dobru hidratantnu zaštitu, pogodnu za suvu i normalnu kožu. Lako se nanose ravnomerno.
 • Sprejovi – Lako se nanose i brzo se upijaju. Idealni za upotrebu na teško dostupnim delovima tela. Međutim, važno je osigurati da se proizvod nanese ravnomerno.
 • Ulja – Pružaju intenzivan ten, ali često imaju nizak SPF, što nije dovoljno za ljude sa svetlijom kožom. Pogodno za tamnu kožu i već preplanule osobe.

Sastav proizvoda

Prilikom izbora proizvoda za sunčanje, važno je obratiti pažnju na njegov sastav. Najbolje je izabrati proizvode koji sadrže prirodne sastojke i izbegavati proizvode sa potencijalno štetnim hemijskim aditivima.

 • Fizički (mineralni) filteri – cink oksid i titanijum dioksid. Ovi sastojci formiraju barijeru na površini kože i reflektuju sunčeve zrake.
 • Hemijski filteri - avobenzon, oksibenzon i oktokrilen. Oni apsorbuju ultraljubičaste zrake, sprečavajući ih da prodru u kožu. Međutim, neki hemijski filteri mogu izazvati iritaciju na osetljivoj koži.

Dodatna svojstva

Moderni proizvodi za sunčanje često imaju dodatna svojstva koja mogu biti korisna:

 • Otporan na vodu – Ako planirate da plivate ili se znojite, izaberite proizvode koji su vodootporni. Tipično, takvi proizvodi ostaju efikasni do 80 minuta u vodi.
 • Vlaženje – Proizvodi sa hidratantnim sastojcima kao što su aloe vera, glicerin ili hijaluronska kiselina će pomoći u sprečavanju isušivanja kože.
 • Sastojci protiv starenja – Neki proizvodi sadrže antioksidante, vitamin E ili biljne ekstrakte koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i preranog starenja kože.
shutterstock_2276418431.jpg
Shutterstock kako da odaberete kremu za sunčanje

Testiranje kože

Pre upotrebe novog proizvoda, preporučuje se testiranje na maloj površini kože kako biste se uverili da nema alergijske reakcije. To je posebno važno za ljude sa osetljivom kožom ili alergijama.

Ispravna primena

Da biste postigli najbolje rezultate, važno je pravilno naneti proizvod za sunčanje:

 • Nanesite proizvod 20-30 minuta pre izlaska na sunce.
 • Koristite dovoljnu količinu: oko 2 supene kašike za celo telo.
 • Redovno nanosite svaka 2 sata i nakon plivanja ili aktivnog sporta.
shutterstock_2254241127.jpg
Shutterstock kako da odaberete kremu za sunčanje

Izbor najboljeg proizvoda za sunčanje je ključ ne samo za lep, već i siguran ten. Uzimajući u obzir sve gore navedene faktore, možete pronaći proizvod koji je idealan za vas, pružajući pouzdanu zaštitu i udoban boravak na suncu.

BONUS VIDEO:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija

Sensa/Z.A.