Leto je stiglo, temperatura raste, pa je neophodno uspostaviti znanje o pravilnoj nezi kože. Svi već znamo tačno koje proizvode moramo koristiti, kao što su kreme za zaštitu od sunca, ali malo se govori o onima koje treba da izbegavamo. Naime, u kozmetičkim proizvodima postoji širok spektar različitih sastojaka koji nisu dobri za kožu tokom leta kada su visoke temperature i jaka sunčeva svetlost.

Ovo je 5 osnovnih vrsta proizvoda koje treba izbegavati prilikom boravka na jakom suncu tokom leta.

1. Teški puderi i korektori

Teške i debele podloge mogu začepiti pore i uzrokovati akne , posebno kada su pomešane sa znojem. Bolje je koristiti lagane BB ili CC kreme koje pružaju lagano prekrivanje i hidrataciju.

2. Masni i teški hidratantni proizvodi

Bogate i masne hidratantne kreme mogu biti preteške za letnju upotrebu. Preporučljivo je koristiti lagane hidratantne kreme na bazi gela ili vode koje se brzo upijaju.

5 proizvoda za kožu izbegavajte na suncu
Foto: Shutterstock 5 proizvoda za kožu izbegavajte na suncu

3. Proizvodi na bazi alkohola

Tonici i drugi proizvodi koji sadrže alkohol mogu isušiti kožu i učiniti je osetljivijom na sunce. Umesto toga, koristite nežne tonike bez alkohola.

4. Intenzivni parfemi

Teški, intenzivni parfemi mogu biti previše za letnje vrućine i izazvati iritaciju kože. Lakši, sveži mirisi ili toaletne vode su bolji izbor za leto.

5. Proizvodi sa retinoidima i kiselinama

Iako su retinoidi i kiseline (kao što su glikolna i salicilna kiselina) odlični za piling i protiv starenja, oni mogu povećati osetljivost kože na sunce. Ako ih koristite, obavezno nanesite visok SPF tokom dana ili razmislite o pauzi tokom leta.

BONUS VIDEO:

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon

Sensa.story.hr/ Sensa/Z.A.