Kako Skandinavke neguju kožu zimi? Koriste prirodne sastojke da izgledaju mlađe, a jedno ulje je i kod nas hit

Nega kože u Skandinaviji povezana je s prirodom, jednostavnošću i efikasnošću. U ovim hladnim, severnim zemljama, žene vekovima koriste lokalne sastojke i tradicionalne metode za održavanje zdravlja i lepote kože.

Shutterstock

Skandinavska rutina nege kože zasniva se na principima minimalističke, ali veoma efikasne nege, prilagođene specifičnim uslovima života u hladnoj klimi, sa akcentom na hidrataciju i zaštitu od spoljašnjih faktora. Jedan od ključnih elemenata skandinavske nege kože je upotreba prirodnih sastojaka iz okoline.

Skandinavke koriste resurse iz čistih, netaknutih pejzaža, uključujući biljke, bobice, alge i riblje ulje. Mnogi od ovih sastojaka su bogati antioksidansima, vitaminima i masnim kiselinama, koji pomažu koži da održi elastičnost, vlažnost i mladalački izgled.

1. Bobice bogate antioksidansima

Skandinavska priroda obiluje bobicama kao što su borovnice, brusnice, pasji trn i nordijske borovnice. Ove bobice sadrže visok nivo vitamina C, E i polifenola, koji deluju kao moćni antioksidansi, štiteći kožu od oštećenja slobodnih radikala i starenja. Često se koriste u kremama, serumima i maskama za podsticanje regeneracije kože i smanjenje bora.

2. Alge iz mora

Morske alge iz hladnih skandinavskih voda sadrže visoke koncentracije minerala i vitamina koji hidriraju i regenerišu kožu. Alge su takođe poznate po svojoj sposobnosti da smire upalu i stimulišu proizvodnju kolagena. Zbog toga su sastavni deo mnogih skandinavskih proizvoda za negu kože, a koriste se i u obliku maski ili obloga.

3. Riblje ulje i omega-3 masne kiseline

Zdravlju kože doprinosi i redovno konzumiranje ribe i ribljeg ulja, bogatog omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju elastičnosti kože, smanjenju suvoće i upale i štite od UV oštećenja. U Skandinaviji dijetetski suplementi na bazi ribljeg ulja, kao i lokalni riblji proizvodi, ključni su za održavanje zdrave i hidrirane kože.

Shutterstock 

Preporučeni tretmani za žene nakon 40 godina

Nakon 40. godine koža počinje da pokazuje znake starenja kao što su gubitak elastičnosti, pojava finih bora i suvoće. Skandinavke ističu važnost hidratacije i zaštite od spoljašnjih faktora, posebno s obzirom na hladnoću i oštre klimatske uslove.

  • Bogate kreme i serumi: Skandinavke koriste bogate kreme na bazi hijaluronske kiseline, koja pomaže u zadržavanju vlage u koži, čineći je glatkom i punijom. Alge i morske alge se takođe koriste kao prirodni izvori hidratacije, jer sadrže jedinjenja koja vezuju vlagu i sprečavaju isušivanje kože. Uz hidrataciju, antioksidansi su još važniji u borbi protiv starenja. Kreme i serumi sa vitaminom C i ekstraktima bobica koriste se za smanjenje hiperpigmentacije i stimulaciju proizvodnje kolagena, što doprinosi svežem i mladalačkom izgledu kože.
  • Masaža lica: Skandinavke takođe koriste masaže lica kako bi stimulisale cirkulaciju i zategle mišiće lica. Tehnike kao što su gua sha i valjci od žada pomažu u smanjenju otoka i stimulišu prirodnu regeneraciju kože.
  • SPF: Iako je klima u Skandinaviji hladna, UV zračenje može biti jednako štetno za kožu, posebno tokom dugih perioda na otvorenom. Skandinavke stoga koriste zaštitu od sunca tokom cele godine, čak i kada je sunčeva svetlost slabijeg intenziteta. Kreme sa SPF-om, obogaćene antioksidansima, štite kožu od oštećenja i sprečavaju fotostarenje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Nega ispucalih usana  Tiktok/drdrayzday

Sensa.story.hr/Sensa/Zorica Antonjević