Sa godinama dolazi do određenih promena u telu svake žene. Potrebna je dodatna hranljiva podrška za održavanje životnih procesa. Postoje vitamini i minerali koji se smatraju posebno važnim u životu žene posle 40 - e godine, ali važno je da ne uzimate suplemente na svoju ruku. U konsultaciji sa lekarom i sa analizom krvi možete otkriti koji vitamini vam nedostaju, a onda će vam lekar prepisati odgovarajuću suplementaciju. Samo lekar specijalista može utvrditi nedostatak supstanci i propisati način lečenja ili oporavka.

Koji vitamini su posebno važni za zdravlje žene starije od 40 godina:

1. Vitamin D

Ovaj vitamin je neophodan za održavanje zdravih kostiju i imunološkog sistema. Pomaže telu da apsorbuje kalcijum i fosfor, esencijalne elemente za jake kosti i zube, a takođe utiče na raspoloženje i nivo energije. Različiti vitamini D3 su od posebne vrednosti za žene. Utiče na zdravlje reproduktivnog sistema, normalizuje hormonalni nivo, reguliše metabolizam masti, obezbeđuje zdrav izgled kože, kose i noktiju. Najveća količina vitamina D se nalazi u masnoj ribi (losos, tunjevina), mlečnim proizvodima sa visokim sadržajem masti, žumancima i džigerici.

2. Vitamin B12

Ovaj vitamin je izuzetno važan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe pomaže u održavanju energije tela. Sa godinama, B12 se manje apsorbuje, što može dovesti do određenih problema, oštećenja pamćenja i anemije. Nalazi se u visokim koncentracijama u mesu, ribi i mlečnim proizvodima.

3. Vitamin K

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, izgradnji kostiju i zdravlju srca i pomaže u proizvodnji proteina neophodnih za normalno zgrušavanje krvi. Uz pravilnu, hranljivu i redovnu ishranu, nedostatak vitamina K je retkost. Ako je ishrana daleko od definicije "normalne", onda je vredno proveriti nedostatak ove supstance. Naročito ako postoje problemi sa zgrušavanjem krvi i hematomi se pojavljuju čak i od malih udaraca. Visoka koncentracija vitamina K nalazi se u svim vrstama zelenila, brokoliju, kupusu, spanaću i orašastim plodovima.

4. Vitamin E

Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa i održava zdrav izgled kože. Takođe doprinosi normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema i imuniteta. Sadrži u svim biljnim uljima, orasima, žitaricama, bilju.

5. Vitamin C

Ovaj vitamin, poznat svakom čoveku, učestvuje u formiranju kolagena, neophodnog za održavanje lepote, zglobova i elastičnosti krvnih sudova. U visokoj koncentraciji pomaže u jačanju imunološkog sistema, bori se protiv upale i normalizuje stanje sluzokože. Proizvodi sa visokim sadržajem askorbinske kiseline su šipak, morski trn, paprika, ribizla, kivi, začinsko bilje (kopar, peršun, potočarka), kupus, agrumi.

6. Vitamin A

Retinol se smatra jednim od najvažnijih elemenata za dobar vid. Takođe je neophodno održavati zdravlje kože i sluzokože, obezbeđuje normalno funkcionisanje imunog sistema, učestvuje u procesima rasta i razvoja. Najbolji prirodni izvori vitamina A su riblje ulje, goveđa džigerica, šargarepa, začinsko bilje (peršun, kopar, spanać, celer), žumance.

7. Vitamin B6

Uloga ove supstance se manifestuje u formiranju neurotransmitera koji regulišu raspoloženje. Vitamin B6 je takođe uključen u metabolizam i funkcionisanje nervnog sistema. Nedostatak može dovesti do poremećaja centralnog nervnog sistema, lošeg raspoloženja i psihičkih problema. Nalazi se u orašastim plodovima, ribi, živini, mahunarkama, žitaricama i bananama.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Napitak za mršavljenje sa đumbirom i još 2 sastojka TikTok/ yummifoods0