Ovo je najukusnija vrsta tikve. U našim krajevima je malo poznata, ili gotovo nepoznata, iako je najkvalitetnija. Nutricionisti su je nazvali „domaća banana".

Odlikuje se finom aromom, koja podseca na dinju. Otuda i naziv „muskata", ili „mirišljava", tikva.

Može da se koristi kao mlada, kada meso ima kao limun žutu boju, ili kao zrela, kada meso postaje tamnije narandžasto i slatko. Neki ljudi mogu da je jedu i sirovu, kao šargarepu ili kelerabu.

Zlatni slatkiš: pečena bundeva sa medom i pomorandžom...

Muskatna tikva je vrsta bundeve u oblika tamburice, jako narandžastog i ukusnog mesa. Ona je, kao i mnoge vrste povrća, u naše krajeve stigla odavno i izdaleka. Pradomovina joj je Meksiko. Prvo pominjanje bundeve potiče od Kolumba 3. decembra 1492. Bez obzira na klimatske razlike, brzo se odomaćila u Evropi, tako da danas u specijalitetima od bundeve možemo uživati po nekoliko meseci godišnje.

Nutritivni sastav 100 g ( očišćene bundeve):

  • EV=27 Kcal
  • Voda 91%
  • Ugljeni hidrati 4,9g (šećeri 2,7 g, skrob 0,7 g i dijetna vlakna 1.4 g)
  • Belančevine 0,6 g
  • Min. materije = K 202 mg, Na 1 mg, Ca 20 mg i P 40 mg i Mn 0,125.
  • Vitamini = provitamin A 3593 mcg, vitamini B grupe (B1, B2 i niacin).

Kao što se vidi, ovo je namirnica male kalorijske a značajne nutritivne vrednosti. Zbog obilja vitamina (posebno provitamina A), minerala (najviše kalijuma) i biljnim vlaknima preko je potrebnim za pravilan rad creva.

Samo jedna šolja muskatne tikve sadrži neverovatnih 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.

Muskatna tikva je veoma siromašna mastima, ali zato sadrži zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze. Pored svega toga veoma dobro utiče na zdrav balans šećera u krvi i brani organizam od gripa i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C koje sadrži.

Izvor: Ko dren