Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je prvi simptom i najveća tegoba svake žene u MENOPAUZI: ako ga ne kontrolišete, može pogoršati zdravlje

Ovo je prvi znak da ste ušli u menopauzu - skoro svaka žena suočava se sa ovim problemom!

  Izvor: Foto: Shutterstock

U procesu menopauze žene se susreću sa raznim fizičkim i emotivnim promenama, a mnoga pitanja i dileme vezana su za proces spavanja koji takođe u ovom životnom dobu može biti promenjen, piše Lovesensa.

Oslabljen kvalitet sna u srednjim godinama ne mora biti isključivo povezan sa menopauzom. Ove godine su u mnogim slučajevima komplikovane i donose razne turbulencije. Tada počinju promene u karijeri, deca odrastaju, brinemo o starim roditeljima, menja se odnos sa partnerom...

Veliki osećaj odgovornosti i pojačan stres u 40-im i 50-im godinama mogu biti takođe uzrok nespavanja.

Sa druge strane, drastične biološke promene u menopauzi mogu biti okidač za loš kvalitet sna i nesanicu.

Povezane vesti

U menopauzi glavne biološke promene dešavaju se usled neravnoteže hormona. Smanjuje se lučenje estrogena, progesterona i testesterona, hormona koji su zaduženi za regulisanje menstrualnog ciklusa i reproduktivnu funkciju žene.

Oni takođe utiču na raspoloženje, energiju, seksulanost, kognitivne i emocionalne sposobnosti i spavanje.

Estrogen je glavni seksualni hormon kod žena, ima najznačajniju ulogu u regulisanju reproduktivne funkcije i mesečnog menstrualnog ciklusa. Takođe, estrogen podržava kardiovaskularnog zdravlja žena, kognitivne performanse, raspoloženje, jake kosti i zdravo održavanje težine.

Estrogen pomaže telu da koristi serotonin i druge neurohemijske supstance koje pomažu pri spavanju. Doprinosi kvalitetnijem snu, sa manje buđenja tokom noći i manje vremena potrebnog za uspavljivanje. Estrogen se može opisati kao sjajan zaštitnik ženskog sna i celokupnog zdravlja.

Uravnotežen nivo estrogena povezan je sa pozitivnim raspoloženjem, čini da koža bude elastičn, podiže energiju i mentalna oštrinu i podstiče i zdrav san. Nizak estrogen je povezan sa anksioznošću i niskim raspoloženjem, umorom, poteškoćama u koncentraciji, fizičkim bolovima, uključujući glavobolju i migrenu, gojaznost i poremećen san. Jedan od uobičajenih ranih znakova menopauze je nesanica.

Nivo estrogena značajno varira tokom menopauzalne, da bi na kraju opao na nizak nivo gde i ostaje tokom ženskog života u menopauzi.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj