Volite slatko, ali ne želite da kvarite kvalitet svoje ishrane čokoladom ili sladoledom? Lekari donose očigledno i često zanemareno rešenje - voće!

Mnogi će reći da je čak i voćni šećer još uvek šećer i da ga stoga treba izbegavati ako želite da smršate. Međutim, dijetetičarka Bet Červoni objašnjava da je to daleko od istine i da možete da se počastite slatkim voćem, u razumnim količinama, bez imalo grižnje savesti: „Ne želim da neko zazire od voća jer je to prirodni šećer. Telo ga prerađuje potpuno drugačije nego što bi prerađivalo rafinisani šećer kakav nalazimo u slatkišima."

Međutim, to ne znači da treba preterati sa voćem, jer veće količine šećera, čak i prirodnog, ipak mogu da izazovu probleme. To se posebno odnosi na osobe sa dijabetesom, naglašava Červoni, ali i dodaje da su umerene količine voća idealan način da se zadovolje potrebe za slatkišima, što ih čini odličnom zamenom za slatkiše za sve ljude koji žele da smršaju.

Jabuke

Najveći udeo šećera u jabuci je fruktoza, tzv. voćni šećer, koji za razliku od drugih zaslađivača, kao što su glukoza ili saharoza, ne podiže nivo šećera u krvi na visoke nivoe. Još jedna prednost ovog voća je bogatstvo vlakana koja pomažu u razgradnji glukoze i time snižavaju nivo šećera u krvi.

Zelene jabuke imaju znatno manje šećera od crvenih jabuka!

Mango i ananas

Posebno slatko je tropsko voće, a prednjači mango sa čak 46 grama šećera u jednom voću! Ananas je samo nešto manje sladak i važno je biti oprezan sa unosom. Kombinovanje tropskog voća sa proteinima poput grčkog jogurta može pomoći jer usporavaju oslobađanje šećera u krv.

Lubenica

Lubenica je odličan način da zasladite vruće letnje dane jer ima malo ugljenih hidrata, pa parče ili dva neće značajno povećati nivo šećera u krvi.

Lekari i dijetetičari napominju da osobe bez dijabetesa ne moraju da brinu o konzumiranju previše šećera kroz voće, posebno ako se odluče da ga koriste kao zamenu za slatkiše i sve druge oblike rafinisanog šećera. Takođe, zbog drugačijeg načina razlaganja u organizmu, prirodni šećeri koji se nalaze u voću znatno manje goje i najzdraviji su način da se zadovolji želja za slatkišima.

Banana

Banana možda nije najslađe voće, ali ima visok sadržaj šećera koji se povećava tokom zrenja. „Ako pazite na unos šećera, obratite pažnju na veličinu banana i jedite one koje su manje veličine i imaju zeleniju koru – jer što je koža smeđa, to su slađe“, naglašava Červoni.

Trešnje i grožđe

Budimo iskreni, slatke i ukusne trešnje se lako jedu u mnogo većoj količini od preporučene šolje! Stručnjaci savetuju da budemo umereni jer su bogati šećerom. Istina je da je to mnogo zdravija vrsta šećera koja nam neće štetiti kao onaj koji se nalazi u slatkišima, ali je ipak važno ne preterati i biti umeren.

Tako je i sa grožđem, takođe bogatim šećerom, ali je ipak zdravija letnja poslastica od sladoleda.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: