Mnoge žene u menopauzi zbog fizičkih i psiholoških promena doživljavaju stres, ali situacija nije toliko negativna kako nam izgleda, piše Lovesensa.

Hormonskepromene u menopauzi često uzrokuju stres, anksioznost, osećaj depresije i izolovanosti. Promene na telu, višak kilograma, strah od promene - sve to uzrokuje gubitak samopouzdanja i nezadovoljstvo, ali na prirodan način i uz promenu nekoliko navika, svaka žena može napraviti svoj mali antistres program tokom menopauze i vratiti dobro raspoloženje.

Kada ste pod stresom vaše telo luči dva hormona, kortizol i adrenalin. Ovi hormoni nastaju u delu endokrinog sistema, odnosno stvara ih nadbubrežna žlezda. U menopauzi jajnici slabije luče estrogen i progesteron, pa dolazi do određenih promena u telu. Stres zbog dobijanaj kilograma, loših rezulatat na poslu, slabe koncentracije i loših partnerskih odnosa, podstiče lučenje koritzola koji smanjuje već smanjenje zalihe progesterona u telu.

Simptomi koji ukazuju na povišen nivo kortizola su: nesanica, nedostatak energije, česte prehlade, potreba za nezdravom i brzom hranom, problemi sa varenjem i nadimanje stomaka, gojaznot (najčešće taloženje masnih naslaga oko struka), smanjenje želje za seksom, loše raspoloženje i pojačani bolovi.

Stres može negativno da utiče na zdravlje, a svaka stresna situacije ili napad panike može biti okidač za ozbiljna oboljenja. Stručnjaci predlažu 5 jednostavnih tehnika koje pomažu da se žene u menopauzi oslobode stresa i tenzije.

1. Izbegavajte šećer

Regulišite način ishrane tako što ćete smanjiti konzumaciju šećera, jer veliki unos šećera uzrokuje lučenje kortizola.

PageBreak

Kako da smanjite stres u menopauzi: 5 načina da ponovo postanete srećna i zadovoljna žena
Foto: Unsplash/ Jared Rice kako-da-smanjite-stres-u-menopauzi-5-nacina-da-ponovo-postanete-srecna-i-zadovoljna-zena

Kada pojedete parče torte ili popijete zaslađenu kafu, nivo šećera u organizmu se poveća, a onda telo počinje da luči krtizol kako bi se šećer vratio u normalu.

2. Antistres tehnike

  • Vežbe disanja - udahnite duboko, zadržite dah na par sekundi, a zatim izdahnite.

Relaksacija i meditacija - sednite, zatvorite oči i 5 minuta se koncentrišite samo na disanje.

Šetnja - osim što je odlična za kondiciju i prevenciju od gojaznosti, hodanje pomaže da smanjimo stres i pronađemo unutrašnji mir

3. Promena načina ishrane

Tokom menopauze mnoge žene dobiju višak kilograma, zato obratite pažnju na nove potrebe vašeg organizma kako biste sačuvali zdravlje. Stručnjaci preporučuju da:

  • izbacite iz jelovnika nezdravu i brzu hranu, a ubacite što više povrća
  • jedite namirnice koje sadrže proteine (riba, orašasti plodovi, jaja, mahunarke) - pomažu da duže ostanete siti i smanjite apetit
  • izbegavajte prerađenu hranu i počnite da jedete domaću kuvanu hranu
  • izbegavajte namirnice koje sadrže puno šećer i ugljenih hidrata

4. Vežbanje

Osim šetnje, pokušajte da se bavite nekom fizičkom aktivnošću jer ćete tako najlakše izbaciti negtivnu energiju. Ako vam je klasično vežbanje monotono, onda upišite kurs plesa, plivajte ili treniratejte neke borilačke veštine, a stručnjaci najčešće ženama u menopauzi preporučuju jogu i pilates.

5. Pišite dnevnik

Svakog dana zapišite svoja osećanja. Sve ono što osećate, a ne želite sa drugima da podelite, prenesite na papir. Tako ćete se oslobodite dela negativnih emocija, a nakon što pročitate šta ste napisali lakše ćete pronaći rešenje za svoj problem. Na ovaj način shvatićete da li ste sebi najbolji prijatelj ili neprijatelj i postaćete svesni šta treba da promenite.

Ukoliko stres i loše raspoloženje tokom menopauze traje dugo i svakodnevno gubite volju, onda je najbolje potražiti pomoć stručnog lica koji će vam pomoći da ponovo pronađete put do psihičkog zdravlja i sreće.

Izvor: Lovesensa