Poslednjih godina uveravali su nas da su 40-e nove 20-e jer je sve više žena s ponosom progovaralo o svojim godinama, prkoseći borama i predrasudama. A sada, Roksi Dilon, engleska naučnica i zagovornica holističke nege kože, poručuje: „Sa 60 izgledajte kao da imate 30!”. Da je zaista moguće tako drsko se suprotstaviti vremenu, pokazuje na sopstvenom primeru. Uskoro će da napuni 60. godina, a izgleda kao da je u tridesetim. Tajnu svog izgleda duguje isključivo biljnim, prirodnim preparatima o kojima piše u nedavno objavljenoj knjizi "Prirodno mladi". U njoj opisuje kako je, da bismo u tome uspeli, nužno usporiti starenje ćelijskih i hormonskih funkcija tela.

10 stvari koje svaka žena u menopauzi treba dobro da zapamti: ovako ćete sprečiti bolest i loše raspoloženje

Ćelijsko starenje je ono što uzrokuje genetske promene i bolesti, a na koži se ogleda kao manjak kolagena i elastina, tj. kao bore, a hormonsko starenje se odnosi na smanjenje količine glavnih hormona, što negativno utiče na naš izgled, energiju i libido. Oba se starenja događaju istovremeno i međusobno su povezana, a Roksi Dilon tvrdi da ih je moguće usporiti, ali i „preokrenuti” proces starenja, i to koristeći isključivo prirodne materije.

Važnost vitamina C

Do svojih spoznaja je došla postepeno, istražujući i baveći se nutricionističkom, ortomolekularnom i herbalnom terapijom od 1979. godine. Još je kao devojčica u Slovačkoj, gde je rođena, naučila da prepoznaje divlje jestivo bilje i spoznala je važnost vitamina za organizam. „Kad sam imala samo tri godine, porodični prijatelj me je naučio važnosti vitamina C i limunovog soka pa je moj omiljeni međuobrok tada postala polovina limuna i tablete s vitaminom C koje sam s užitkom grickala“, kaže Roksi. Kada se s 12 godina preselila u Englesku, gde i sada živi, njen interes za prirodan i zdrav način života se nastavio. „Subote sam provodila u prodavnicama zdrave hrane i starim apotekama, gde sam dobila prve lekcije pa sam ubrzo sama počela da izrađujem svoju kozmetiku koristeći lanolin, ružinu vodicu i glicerin.“

Njena ljubav prema prirodi, biologiji, zdravoj hrani i prirodnoj nezi tela dovela ju je do magisterija iz biohemijske farmakologije, a na poslediplomskiom studijama istraživala je međusobni uticaj ishrane i biohemije. Ali Roksi je napustila naučne vode kako bi se posvetila privatnoj praksi. Svoj podmlađujući, holistički program Bio-Yung, koji promoviše u svojoj prvoj knjizi, godinama je isprobavala na sebi i svojim klijentkinjama, koje za nju imaju samo reči hvale.

Posebno jedna četrdesetogodišnjakinja, koja je nakon histerektomije, tj. uklanjanja materice, počela naglo da uočava znakove starenja – duboke bore i opuštenu kožu. Uz Roksin preparat od kakao maslaca, maslinovog ulja i eteričnog ulja komorača i ilang-ilanga njeno se lice podmladilo. Roksi je, iznenadivši time i samu sebe, sve više interesovao način na koji biološke funkcije utiču na naš izgled i vitalnost.

Zdravlje u zrelim godinama i kako ga produžiti: ovo je najvažnija stvar za dug i kvallitetan život

Impresivno pomlađivanje tela iznutra i spolja

Proučavala je tradicionalnu kinesku medicinu, ajurvedu i narodnu medicinu, pa čak i magazine o body buildingu, koji su 90-ih godina donosili najnovije informacije o dobrobitima hormona rasta, koji u poslednje vreme počinju da se koriste i kao izvor mladosti. Eksperimentisala je s biljkama i eteričnim uljima koja su uticala na hormonski sistem, kao i s različitim dodacima ishrani.

Svoje izume je koristila na sebi i klijentkinjama kojima je, na primer, još pre više od 20 godina savetovala konzumaciju gođi bobica, danas poznate superhrane, ili spoljnu upotrebu ulja šipka pre nego što je vitamin C postao popularan preparat u obliku seruma. Roksi Dilon i dalje je fascinirana kako na prilično neškodljiv način, pomoću prirodnih ulja i biljaka, možemo da promenimo hormonsku i ćelijsku funkciju organizma i time impresivno pomladimo svoje telo iznutra i spolja.

Izvor: Sensa.hr