Kod žena menopauza je period kada se završava menstrualni ciklus i dlazi do određenih fizičkih i psiholoških promena. U sličnom periodu kada žene ulaze u menopauzu, muškarac može uđi u , odnosno u krizu srednjih godina (stručnije nazvano andropauza).

Postoje tri faze klimaksa kod muškaraca:

Rani klimaks - karakteriše početak procesa oko 40-45 godina. Ranija pojava klimaksa može nastati usled loših navika, način života, polnih bolesti

Normalno - grupa od 50 do 60 godina. U ovom dobu telo počinje da stari, nivo hormona odgovornih za seksualnu aktivnost opada;
Kasni klimaks - počinje nakon 60 godina.

Simptomi klimaksa su individualni i zavise od mnogih faktoora, ali s ekao najčešći znakovi javljaju sledeće promene:

 • Postoji smanjenje elastičnosti kože, pojavljuju se bore, bledi ili sivkasti ten;
 • Mišićne promene - Opuštenost tela ponekad je uzrokovana nedovoljnom fizičkom aktivnošću i sedelačkim načinom života. Ali u slučaju klimaksa, ove manifestacije se mogu javiti bez obzira na prisustvo ili odsustvo sporta;
 • Gojaznost - Muško telo se menja tokom klimaksa i metabolizam s emože usporiti. Masne naslage počinju da se koncentrišu u struku, bokovima, na stomaku.
 • Ćelavost - Proređena kosa na glavi može biti uobičajen znak klimaksa.
 • Pojačan umor - imate manje energije nego obično
 • Nedostatak interesovanja za nekada voljene aktivnosti
 • Sklonost prejedanju i uopšte promena ponašanja u ishrani
 • Razdražljivost, loše raspoloženje
 • Anksioznost
 • Smanjen libido
 • Promene u ponašanju

U ovom periodu života mnogi muškarci razmišljaju o životu iza sebe, preispituju se šta su mogli bolje, često se javljaju misli da nisu dovoljnoo proživeli, da nisu uspešni, javlja s epotreba za promenom izgleda, čežnja da se vrati mladost itd. Istraživanja pokazuju da muškarci u klimaksu često preispituju svoj odnos sa partnerom ili porodicom, a mnogi razvodi dešavaju se baš u ovom životnom dobu.

Andropauza je, pre svega, stanje hormonskih promena u telu. Zbog toga je važno promeniti određene životne navike u ovom periodu za dobrobit mentalnog i fizičkog zdravlja:

Način ishrane - Konzumirajte više svežeg voća, povrća, nemasnog mesa, ribu, semenke. Izbalansiranom ishranom možete smanjiti rizik od gojaznosti, kao i niz drugih zdravstvebnih problema.
Odbijanje loših navika - Pušenje i alkohol štetno utiču na stanje krvnih sudova, kao i na opšte psihofizičko zdravlje čoveka.
Fizička aktivnost - Sedelački način života je neprijatelj zdravlja. Lekari preporučuju muškarcima da se fizički aktiviraju u ovom periodu jer će tako smanjiti rizik od negativnih promena po zdravlje.
Pronađite hobi - Neka nova aktivnost može prijati vašem raspoloženju. Možete isprobati stvari za koje ranije niste imali vremena, a oduvek ste želeli.
Boravak u prirodi - Odnos prema prirodi može definisati i odnos prema nama samima. Ukoliko često boravite u prirodi, bićete opušteniji, relaksiraćete se i prihjaće vašem umu, telu i duši.

Izvor: Sensa