Iako mnogi misle da život posle 60 godine postaje izazovniji i neizvesniji, ovo može biti jedan jako ispunjen i lep period života. Bez obzira da li želite da putujete, radite, opustite se ili volontirate, nema razloga da život nakon 60. godine ne bude neverovatan.

Istina je da telo možda postaje sporije, da se suočavate sa nekim novim izazovima u životu, ali sada u to ulazite sa puno više iskustva, znate šta je ono što vam je potrebno da živite onako kako želite.

Donosimo vam 6 stvari koje žena sa 60 treba da uradi kako bi živela bolje, zdravije i srećnije:

1. Vodite računa o svom telu i zdravlju - Istraživanja pokazuju da žene sa 60 godina mogu nastaviti da jačaju i da se osećaju odlično ako ostanu fizički aktivne. Izaberite aktivnost koja vam prija - šetnja, plivanje, vožnja bicikla, teretana - sve ono što vaše telo ičini boljim, a vas raspoloženijim. Počnite već danas! Na formuma preporučuju da brojite svoje korake tokom šetnje i tako svakog dana postavljate sebi nove rekorde. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete novi režim vežbanja. U zavisnosti od vašeg ukupnog zdravstvenog stanja i načina života, možda postoje neke vežbe koje su bolje od drugih.

2. Steknite nova poznanstva - Većina žena starijih od 60 godina, čak i žene koje su udate ili u vezi, imaju strah od usamljenosti. Bez obzira na status vaše veze, sada je vreme da izgradite sistem socijalne podrške koji će vas održati srećnim i zdravim do kraja života. Vi ste neverovatna osoba i imate toliko toga da podelite sa svetom. Istražite svoje hobije sa ljudima koji isto misle. Uživajte u nekim društvenim aktivnostima bar jednom nedeljno, proširite krug prijatelja. Ako ste slobodni i želite da pronađete partnera, osvestite da je definitivno moguće ponovo voleti i verovati nakon 60. godine, ali je važno da radite na svom samopouzdanju i samosvesti. Steknite i više prijatelja, povežite se novim i pozitivnim ljudima koji vam mogu ulepšati 60. godine.

3. Prihvatite starenje i volite svoje telo - Defintinivno je da smo sa godinama mudriji, a sa tom mudrošću bi trebala da dođe i svest da je naše telo sjajno onako kako jeste, da ga volimo i prihvatamo. To ne znači da treba da zanemarite svoju formu, zdravlje i izgled, već da se trudite da ostanete aktivni, ali i da ne kritikujete svoje bore, kožu, težinu... Budite nežni prema sebi i osvestite da ste lepi i spolja i iznutra.

4. Birajte hranu koja je dragocena za vaše telo - Učinite jelo lepim i zdravim ritualom. Umesto "nesvesnog jedenja" pred televizorom, budite promišljeniji i pažljiviji o svakom zalogaju hrane na tanjiru. Osvestite koju hranu jedete, koliko i kako ona deluje na vaš organizam. Kupujte pažljivo i razmislite o veličini porcija, ali to ne znači da budete na striktnoj dijeti, već s epovremeno častite omiljenim poslasticama.

U 60 - im godinama osvestite da je sada vreme da učinite divne stvari za sebe i donesete kvalitetne odluke za svoj život. Gradite na svojim iskustvima, ali negujte radoznalost i prepustite se i novim avanturama života. Ostavite prošlost iza sebe, uzmite samo ono što vredi i raduje dušu. Ne razmišljajte koliko je budućnost neizvesna, već živite ovde i sada, u potpunoj harmoniji sa sobom i svetom oko sebe.

Izvor: Sensa