Prošlost je ostavila trag na duši svakog od nas. Neki uspešno je ostavljaju iza sebe, vraćajući samo lepe uspomene. Ipak, postoje osobe koje su u prošlosti bile povređene, razočarane i na njihovom j duši je ostala emotivna rana koju je nemoguće zaceliti sve dok i dalje živimo okruženi senkama prošlosti.

Kada živimo u proišlosti i dalje se vraćamo starim iskustvima i živimo u "lancima" prethodnih grešakam, teško je da nastavimo napred. Uspeh i blagostanje zahtevaju naše prisustvo SADA i OVDE. Prošlost mnoge ljude sputava da žive svoju pravu svrhu, iskoriste lične potencijale i ostavre snove.

Kako se osloboditi tereta prošlosti - autorka i motivaciona govornica Lujza Hej objasnila je na sledeći način: "Prošlost je zauvek nestala. Ovo je činjenica, i tu ništa ne možete učiniti. Međutim, možemo promeniti naše misli o prošlosti. Glupo je kažnjavati sebe u sadašnjem trenutku samo zbog toga što te je neko davno uvredio."

Važno je da osvestimo da prošlost ne možemo menjati, ali da možemo promeniti naš stav prema njoj, a to ćemo najpre učiniti oproštajem, kako sebi, tako i drugima. Oproštaj skida teret, čini da budete slobodno boiće koje je zdravo, zna da voli i raširi krila. Opraštanjem postajete prava izvorna vertija sebe u kojoj više ne žive teskoba i negativnost. Zato oprostite i otpustirte prošlost - ufdahnite ponovo život punim plućima!

Lujza Hej je rekla - "Neprestano pamtiti svoju prošlost znači namerno povrediti sebe. Pustite prošlost u ljubavi, budite joj zahvalni što vas je dovela do nove spoznaje."

Izvor: Sensa