Zdrava komunikacija, bez negativnosti i uvreda je neophodna za razvoj odnosa bilo koje vrste, partnerskog, prijateljskog, kolegijalnog, porodičnog. Međutim, tokom života se često suočavamo sa toksičnom komunikacijom u kojoj domiiraju uvrede, na koje mi često vratimo uvredom i onda se taj oganj rasplamsava, sve dok vaše, a i tuđe srce ne ostanu povređeni. Uvrede su otrov u komunikaciji, a nažalost danas ih možemo čuti i od strane ljudi koje ne poznajemo. To su uvrede na račun izgleda, ponašanja, stavova, odluka, a svaka od njih može ostaviti ožiljak na duši. Kako se onda od njih zaštiti? Jedan od načina jeste lekovita sposobnost opraštanja.

Opraštanje je odustajanje od ozlojeđenosti, mržnje i osuđivanja. Kada oprostimo, pokazujemo samo našu veličinu, štitimo se od daljeg razvoja negativne komunikacije i toksične energije i ljubavlju zamenjujemo ogorčenost. Istina je da praštanje uglavnom nije jednostavno i da je ponekad teško oprostiti, ali važno je shvatiti da praštanje ne podrazumeva da vi i dalje budete u kontaktu sa nekom oosobom. Takođe, oproštaj ne znači da određena dela treba da prođu nekažnjeno. Kada oprostite nekome, to učinite zbog sebe. Sve dok u sebi nosite goričinu zbog svađe ili uvrede, ona će vas izjedati iznutra.

Kada znamo kako da oproistimo i nastavimo dalje, ali od srca, onda se taj teret skida, ljušti sa zidova naše duše i ponovo smo slobodni. Često stručnjaci za emocije poručuju da se treba ponekad vratiti u prošlost i oprostiti , kako drugima, tako i sebi, da bismo mogli da stvorimo bolju budućnost. U situacijama kada je moguće to učiniti, oproštaj je lekovit.

Još jedan od načina da se zaštitite od uvreda jeste da znate i osvestite svoja prava i da se borite za njih. Ne bi trebalo da se stidite da ovo uradite - vi posedujete svoja prava i uvek pokažite da se neke granice ne mogu prelaziti. Obično se čovek ponaša ili kao nevaljao gospodar ili kao ljubazan sluga, ali treba biti gostoljubiv gospodar situacije – ne dozvolite da budete poniženi i ne ponižavajte drugog.

Ukoliko želimo da izbegnemo toksične odnose i uvrede, onda treba prekinuti preteranu zavisnost od neke osobe. Ako se nepromišljeno oslonimo na drugog čoveka, stavimo se u zavisnost u odnosu na njega, dozvolimo mu da nekontrolisano raspolaže našim resursima, energijom i koristi naša osećanja, on će sve više iskoristiti situaciju. Izbegnite odnos zavisnosti, već razvijte kvalitetan odnos sa sobom. Kada znate kako da volite iskreno i zdravo sebe, onda ćete takvu konekciju lakše uspostaviti sa drugima.

I najvažnije - Da se ​​ne biste uvredili, potrebno je da imate harmonično unutrašnje stanje. Kroz ljubav čovek stiče potpunu unutrašnju nezavisnost od sveta. Onda nas niko ne može uvrediti. Stalno radite na sebi, ličnom usavršavanju, negujte svoj mir i sposobnosti. Budite odani sebi, svoj najbolji prijatelj. To će vas učiniti čvrstim poput stene!

Izvor: Sensa