Najčešće se sa ovakvim ljudima suočavamo na polju ljubavi i odnos sa njima može da bude toksičan, a reč je o osobama koje se nazivaju "kameni zidovi". Reč je o osobi koja odbija da se upusti u razgovor i podeli svoja osećanja, posebno kada se pojave problemi. Najčešće ova osoba ignoriše probleme, potiskuje ih, gura pod tepih i izbegava razgovor. Lažiraće da je sve u redu, sve dok vam jednog dana ne napuste bez jasnog razloga, nagoveštavajući da je problem u vama.

U odnosu se stalno kloni direktnih pitanja. Zbog toga se druga osoba počinje osećati beznačajno, nije sigurna u sebe, svoja i tuđa osećanja, oseća neizvesnost, a nedostatak komunikcije samo taloži probleme. "Kameni zid" nikada neće priznati da postoji problem. Ako pokušavate da komunicirate sa nekim za koga znate da odbija da bude iskren i otvoren prema vama, možda bi bilo vredno razmisliti zašto vam je takav odnos uopšte potreban.

Ne želeći da odgovori na vaša pitanja, takva osoba ne odbija samo komunikaciju s vama, već čini da se osećate frustrirano, ljuto i nesigurno. Ljubavni odnos sa ovakvom osobom pretvara se u toksičan i može trajati godinama. U ljubavi je ovo dinamična igra toplo-hladno. Jednog dana je sve divno, nežno i romantično, a u drugom trenutku zavlada hladnoća, pojave se izazovi, ali se o tome ne razgovara.

"Kameni zid" je možda dobra taktika za određene debate, ali je apsolutno neprihvatljiva u privatnom životu, posebno ne u romantičnom odnosu. Ponašanje ove osobe donekle podsjeća na pasivno-agresivnu manipulaciju. Ne zaboravite, za svaki odnos je potrebna zdrava i otvorena komunikacija, a kada vam to stalno nedostaje i druga strana sa vama nikada ne deli svoja osećanja, razmislite koliko je ovaj odnos uopšte vredan vašeg truda.

Izvor: Sensa