Smetaju vam glasni zvukovi i jaki mirisi, a grube su tkanine za vašu kožu poput brusnog papira. Užasavate se mase ljudi, izbegavate nasilje na filmu i TV-u. Naročito cenite muziku i ostale umetnosti. Imate bogat unutrašnjiživot.

U svom okruženju primećujete detalje koje drugi ne opažaju. Osetljivi ste na promene raspoloženja drugih ljudi. Lako se uznemirite. Maksimalno nastojite da izbegnete greške. Kada se mnogo toga događa, osećate se preplavljeno.

Gleda li vas neko dok nešto radite, postanete nervozni i to obavite gore nego kada to radite sami. Isto se događa i kad trebat da se takmičite... Ako ste za nešto (ili možda sve) od ovoga odmah pomislili da je upravo tako i vama, vi ste vrlo osetljiva osoba, upućuje Margarita Tartakovsky, mr. sc. autorika tekstova iz psihologije i mentalnog zdravlja.

Jeste li hipersenzibilni? Vaše su potrebe drugačije! To ste verovatno i sami znali, ali možda ne znate kako sebi možete olakšati svakodnevni život brigom o sebi koja će vam pomoći da, poštujući svoje sklonosti, sami izaberete kako ćete proći kroz dan umesto da to, zbog vaše izrazite osetljivosti, na ovaj ili onaj način određuju drugi.

"O svojim svakodnevnim potrebama razmišljajte u kontekstu osetljivosti", savjetuje M. Tartakovsky i daje niz ideja da se lakše počnete brinuti o sebi u skladu s tim:

  • Stvorite dom koji je utočište, koji vas umiruje i inspiriše. To bi moglo zahtevati i čišćenje nereda i uklanjanje viška stvari kako biste dobili mnogo prostora. Možda će vam trebati meka posteljinu i debeli prekrivači u spavaćoj sobi; biljke u svakoj sobi, promeniti boje detalja ili čak zidova kako biste bili okruženi umirujućim nijansama kao što su bela boja, svetloplava, srebrna i boja mente.
  • Što više budite na svežem vazduhu, šetajte po parku ili, ako ste te sreće, uz obalu.
  • Nađite 10 minuta svakoga dana da stavite slušalice i slušate omiljenu muziku i pišete o svojim mislima, osećanjima, brigama, čežnjama - o svemu što vam padne na pamet. Imate li više vremena, zagrebite dublje i istražite zašto se osećate tako.
  • Svako jutro, odmah nakon buđenja, odvojite nekoliko trenutaka da zapišete šta se sećate da ste sanjali. Naši su snovi često prozor u dubinu našeg srca. Često se čini kako nemaju smisla, ali možete početi od toga kako ste se osećali u svom snu. Takođe, nakon nekog vremena, možete pogledati svoje zapise i možda primetiti neke obrasce, koji vam mogu ponešto otkriti.