Kroz život se suočavamo sa raznim ljudima, pozitivnim, nežnim, toksičnim... Stvaramo razne odnose, od kojih su neki iskreni i stalni, a neki nas mogu razočarati i doneti tugu.

Drevni mislilac i filozof Konfučije govorio je o ljudima koje treba izbegavati, a to se posebno odnosi na manipulatore.

Evo sa koje 3 osobe treba da budete oprezni kako biste sprečili rzočaranje i slomljeno srce:

Prvi tip

"Čuvajte se onih koji vam žele pripisati krivicu, jer oni čeznu za vlašću nad vama."

Osobe koje su nezadovoljne životom krive sve oko sebe. Između neostvarenog potencijala čoveka i glupih žalbi zbog činjenice da mu se ništa ne daje tek tako, postoji ponor. Naučite da vidite ovu razliku i izbegnite odnos sa osobom koja ima negativan odnos prema svemu što je okružuje.

Drugi tip

"Jaka osoba postavlja zahteve prema sebi, slaba osoba zahteva od drugih."

Toje osoba koja od vas zahteva mnoge promene, ali kod sebe ne primećuje greške. U romantičnim odnosima ovo je partner kojiod vas zahteva da promenite izgled, stil, interesovanja, prijatelje... Ovakve osobe sklone su da se služe manipulacijom, pa u odnosu sa njima budite posebo oprezni. Zpamtite, ne menjajte se ni zbog koga drugog, osim samo za sebe.

Treći tip

"Pazite se onih koji obećavaju sve za ništa."

Uglavnom osobe koje puno obećavaju drugoj osobi, bez razloga, žele da se približe toj osobi, ali njihova obežanja ne prelaze u dela. Ovo je osoba koja vam nudi pomoć čak i kada je ne tražite, obećava vam velike stvari, ali smao vas zavlači u sve veći krug manipulacije i laži.

Konfučije otkriva i šta raditi sa onima koji su nas uvredili i razočarali?

"Prema svima se ponašajte ljubazno i s poštovanjem, čak i prema onima koji su prema vama grubi. Ne zato što su dostojni ljudi, već zato što ste dostojna osoba."

Izvor: Sensa