Ponekad nije potrebno čuti mnogo, već samo nekoliko reči mogu pomoći da pronađemo izlaz iz neke situacije, naučimo važnu životnu lekciju, osvestimo svoje vrednosti i odgonetnemo tajnu života. Često nismo svesni koliko sami svoj život činimo komplikovanijim i težim nego što jeste, zaboravljamo da uživamo u sitnicama i stalno se trkamo za vremenom. Zato vam donosimo 6 sjajnih citata nekih od najpoznatijih psihologa koji vam mogu poslužiti kao važna lekcija u raznim trenucima života. Čitanje ovih izjava, neće vam oduzeti puno vremena, ali može vam doneti poruke koje kao "kec iz rukava" možete iskoristiti kada vas život stavi na test. Evo koje reči psihologa treba zauvek da zapamtite:

"Radost dolazi u naše živote kada imamo nešto da radimo, ima koga da volimo, i imamo čemu da se nadamo".(Viktor Frankl - austrijski psiholog, psihijatar, neurolog i filozof, bivši zatvorenik nacističkog koncentracionog logora)

"Ne biramo se slučajno... Srećemo samo one koji već postoje u našoj podsvesti ." (Sigmund Frojd je austrijski psiholog, psihijatar, neurolog i psihoanalitičar. Osnivač psihoanalize, koja je uticala na psihologiju, sociologiju, antropologiju, književnost, medicinu i umetnost 20. veka.)

"Imajući određeni cilj, čovek se oseća sposobnim da prevaziđe sve probleme, jer u njemu živi njegov budući uspeh." (Alfred Adler - austrijski psiholog, mislilac, psihijatar, tvorac sistema individualne psihologije.)

"Ako želite zaista da razumete nešto, pokušajte to da promeniti."(Kurt Levin, nemački i američki psiholog. Pitanja kojima se bavio: nivo težnje, društvena percepcija, grupna dinamika, nagon za uspehom i izbegavanje neuspeha, vremenska perspektiva)

"Ljudi nisu zainteresovani za mene ili za vas. Ujutru, u podne i noću, oni se bave samo sobom."(Dejl Karnegi, američki pisac i predavač. Bavio se temama koje su vezane za samounapređivanje ličnih osobina, razvijanje trgovačkih sposobnosti, razvijanje timskog duha i funkcionisanje u timu, javni govor i interpesonalne veštine. Autor je bestselera "Kako steći prijatelje i uticati na ljude" i knjige "Kako prestati brinuti i početi živeti".)

"Ne dozvoli da život živi tebe. U suprotnom ćeš dočekati četrdesetu osećajući kao da nikad nisi živeo. Živi sad tako da se sa pedeset godina nećeš osvrćati ka svojim četrdesetim sa žaljenjem." (Irvin Jalom, američki psihijatar, profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford i književnik. Bavio se najviše egzistencijalnom psihologijom i pitanjima samoće, besmisla, smrti i slobodne volje. Njegovo najpoznatije delo je "Kad je Niče plakao".)

"Ako dobro mislite o sebi, zašto je potrebno da još neko dobro misli o vama." (Mihail Litvak, ruski doktor i psihoterapeut. Napisao je delo "Psihološki aikido" u kojem pojednostavljuje mnoge situacije u životu u svojim sistemom podstiče ljude da žive lakše i smislenije.)

Izvor: Sensa