Mnogi ljudi imaju tendenciju da previše kritikuju sebe i da uvek očekuju savršenstvo. Perfekcionizam ne mora nužno biti loš, ali problem je kada se na taj način sabotiramo, tj.stavimo sebe u začarani krug. Kada nešto pođe po zlu ili pogrešimo, kao što se svima s vremena na vreme dešava, potrošićemo sate i sate prekorevajući se, nabijati sebi osećaj krivice i manje vrednosti. Govorićemo sebi da smo nesposobni, beskorisni i kako nikad ništa ne možemo da uradimo kako valja… Neretko ćemo sebi govoriti pogrdne reči... Ovo će biti naša reakcija svaki put u sličnoj slituaciji.

Pošto ne verujemo u sebe, mislimo da smo nesposobni, fokusiramo se samo na negativno, samosažaljevamo se, mislimo o onome što ne želimo, umesto na ono što želimo, onda nije ni čudno što nikada nećemo dobiti to unapređenje ili povišicu! Naš um ne može da podnese takvo stanje, pa pravimo sve više i više grešaka i samim tim ne postižemo uspeh i sami sebe sabotiramo.

Usled neuspeha, mi zaista pomislimo kako smo bili u pravu i kako smo nesposobni. Ali da li zapravo vidimo šta se dešava? Naš um jednostavno reaguje na reči i misli kojima ga hranimo, samim tim one imaju moć i mogu da unište našu karijeru i život ako se ne kontrolišu. Dok stalno razmišljamo kako grešimo, mi zapravo i pravimo greške i konstantno propadamo- to se dešava jer je jedan od principa uma to da spoljašnji svet odražava unutrašnji svet.

Kako da naterate mozak da radi za vas

Mnogi od nas nisu svesni snage naših reči i naših misli. Mozak nije selektivan i ne pravi razliku između negativnog i pozitivnog, on samo prihvata sve što mu nudite. Takođe, on uči iz ponavljanja. Zbog ova dva principa, imate priliku da promenite i popravite stvari. Sada kada znate kako vaš um funkcioniše, možete početi da menjate svoje ponašanje i ophođenje prema sebi.

Razgovarajte sa sobom tako što ćete se hrabriti, kao što biste svoje dete ili prijatelja. Nabrajajte svoje kvalitete, kažite sebi da vi to možete jer ste vredni, sposobni, iamte znanje i veštine. Iskreno kažite sebi da zaslužujete povišicu/ unapređenje i verujte u to. Nastavite to da radite jer niste stigli do taške neuspeha tako što ste rekli jednu pogrešnu stvar sebi, već zato što ste to stalno radili i biće potrebno dosta vremena i ponavljanja pozitivnih stvari kako biste „reprogramili“ svoj mozak. Iskoristite ovo u svoju korist i počnite da gradite mentalnu sliku života i sebe koje želite i volite. Zamislite da ste sigurni u svoje sposobnosti i da se osećate dobro u vezi sa sobom. Zar to ne bi promenilo vašu karijeru i životnu putanju? Odgovor je sigurno da. Ako želite ovu vrstu nagrade, vreme je da se posvetite primeni ovih smernica u praksi i da to ponavljate dok se ne učvrste. To znači da promenite svoj unutrašnji dijalog sa sobom u nešto pozitivno, afirmativno i fokusirano na ono što želite jednom zauvek.

Izvor: Sensa