Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO OVO BUDETE RADILI, ČEKA VAS VELIKI USPEH U KARIJERI: Probajte trening svesti - rezultati na poslu će da pršte

Ukoliko želite da bude bolji na svom poslu i da osetite brojne prednosti koje će dobri rezultati rada da vam donesu, treba da isprobate trening svesti, kojim ćete promeniti svoj mindset i ostvariti uspeh u karijeri.

 Kako da budem bolji na poslu387564751 Izvor: Shutterstock

Poslovno okruženje je puno izazova, koji nas mogu iscrpiti i stvoriti stres. Tara Healej iz "Harvard Pilgrim Health Care" predlaže četiri načina da naše radne rutine učinimo boljim i uspešnijim.

1. Budite otvorenog uma.

Da li vidimo šta se zaista dešava ili je ono što doživljavamo filtrirano kroz naše misli i predrasude? Možda bi trebalo da proverimo kako vidimo pre nego što pokušamo da promenimo ono što vidimo. Prvo, moramo se uveriti da smo objektivni. Veliki deo patnje i neprijatnosti koje doživljavamo na poslu, i na drugim mestima, proističe iz naših duboko ukorenjenih pogleda, mišljenja i ideja koje postaju sočiva kroz koja sagledavamo događaje u svom životu. Nema sumnje da nam je percepcija koju je svako od nas razvio dobro poslužila, vodeći nas i podržavajući u kritičnim trenucima. Ali teret toga da se pridržavamo postavljenih obrazaca opažanja, dok se borimo sa dramom i sitnicama svakodnevnog života može biti ograničavajući i izazvati dodatne probleme. Kada smo uvereni da stvari treba da se dešavaju na određeni način, a ne bude tako, mi patimo. Kada neko odbije da se ponaša na način na koji mislimo da bi trebalo, mi patimo. Radno mesto je prostor u kome je moguće da se dešavaju sve ove neprijatnosti, pa stoga treba da se preispitamo da li naši problemi zaista proizlaze iz samog radnog mesta ili iz načina na koji primenjujemo zadate načine percepcije, na izazove s kojima se suočavamo na poslu.

Pročitajte još

2. Naučite da odgovorite, umesto da reagujete.

Nefleksibilni obrasciopažanja neizbežno se pokazuju premalim, previše ograničenim, za sve ono što naš um treba da obuhvati i postigne. Nefleksibilni obrasci reagovanja istiskuju život iz nas. Svako od nas ima svoje scenarije, koji su u skladu sa našim očekivanjima. Kada se pojave, prete da će izazvati ljubomoru, bes, odbranu, bezumno stremljenje ka nečemu i još niz toga. Možda ćemo na kraju reći ili učiniti nešto zbog čega ćemo kasnije požaliti i možda ćemo morati da se izvinimo. Nasuprot tome, kada zastanemo da ispitamo na koji način obično reagujemo na situacije, stvaramo prostor za kreativnije i fleksibilnije odgovore. Konačno, dok izgrađujemo naviku pažljivog preispitivanja svojih odgovora u tom trenutku, svesnost postaje naš novi podrazumevani način reagovanja. Napravite prostor da preisipitate situaciju, dok ste oslobođenji nepotrebnih reakcija. Polako ćete pripremiti svoje telo i emocije za odgovor na postojeći problem. Odvajanjem onoga što se dešava od vaše reakcije na dešavanje, velike su šanse da ćete sprečiti sebe da vas ponese afekat i umesto toga ćete biti sposobni da prevaziđete problematičnu situaciju na poslu.

3. Zapamtite, misli nisu činjenice.

Svesno, samopouzdano upoznavanje iskustava, umesto da budete poneseni njima, je praksa koju možete primeniti u svim situacijama. Od pomoći je ne samo u emocionalno teškim događajima, već i u situacijama koje mogu izgledati beznačajno, ali koje bi mogle postati problematične ako se ne ispitaju. Recimo da ste zauzeli stav da su zadaci koji su vam dodeljeni nevažni ili potcenjeni. Zapitajte se da li se tako osećate jer je to istina, ili se tako osećate zato što ste toliko navikli da govorite sebi da je to istina, da ne možete o tome razmišljati na bilo koji drugi način? Radi se o vraćanju izbora, pažnje i svesti na stvari za koje ste dozvolili da postanu automatske. Preispitivanjem najsitnije navike, omogućavate menjanje većih navika, koje deluju otpornije na promene. Možete sveže sagledati svaku radnju i interakciju.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj