Negativne i sabotirajuće misli su često glavni okidači za neuspeh. One nas sprečavaju da rastemo, iskoristimo svoje potencijale, probudimo talente i napredujemo na više polja. Taman kada sve ide kako treba, ove opsesivne i toksičlne misli se iznenada pojave i prvo ugroze samopouzdanje, a zatim donesu brojne prepreke. Neke od njih su na primer - "Nikada neću uspeti;" "Svi će se smejati mojoj ideji;" "Sigurno će me nešto sprečiti da uspem."

Neprijatne misli dolaze svima, ali je samo razlika kako reagujemo na njih. Umesto da trošite energiju na takve misli ili dozvolite da vas potpuno preuzmu, pokušajte sledeće - evo kako da ih se oslobodite za 5 minuta:

1. Negativne misli sadrže informacije. One pokušavaju da vam nešto prenesu, a često to uopšte nije ono što mislite.

Postavite sebi pitanje: "Šta pokreće ovu negativnu misao?" Možda pokušava da vam kaže da se plašite, ili da vam je to važno, ili vam je možda potrebna dodatna podrška. Jednom kada identifikujete izvor negativne misli, možete ih se osloboditi. Na primer, ako iza toga stoji strah od neuspeha u nečemu što vam je važno, počnite da pravite listu opcija za eliminisanje tog straha.

• Mogu da odustanem (loša opcija, ali je i ona prisutna).
• Mogu da podelim svoj cilj na male zadatke i počnem sa najjednostavnijim korakom.
• Mogu tražiti pomoć.

Kada razmislite o svim opcijama, možete odabrati onu koja vam najviše odgovara.

2. Jedan od načina da smirite negativne misli je da postavite pitanje: "Šta da izaberem?"

Uvek imate izbor u bilo kojoj situaciji i pod bilo kojim okolnostima. Možete slušati svoje negativne misli i pustiti ih da vas preuzmu, ili možete usmeriti svoju energiju i pažnju na nešto drugo. Izbor vam pomaže da povratite kontrolu i utišate takve misli.

3. Kada vaše negativne misli počnu da vas lažu, možete se boriti protiv njihovih laži pitanjima koja počinju sa "zašto"

Recimo da vam vaše negativne misli šapuću da nikada nećete naći pravu ljubav u svom životu. Sledeće negativne i toksične fraze počinju da se nižu:

 "Nisam dovoljno vitka ili lepa."

"Niko neće obratiti pažnju na mene."
"Nikada neću pronaći pravog partnera za sebe."

Negativnosti se možete suprotstaviti pitanjem: "Zašto sam ja najatraktivnija osoba?" Ne morate da odgovarate na pitanje, samo ga pitajte i pustite da mozak obradi pitanje. Možda mislite da će to dovesti do još negativnijih misli, ali nije tako. Kada formulišete uverljiva pitanja koja donose dobru energiju i imaju dobru nameru, negativne misli nemaju šanse. Odjendom će u vašoj glavi početi da se nižu lepe misli o vama, a to će dodatno poboljšati samopouzdanje.

4. Fokusirajte se na nešto drugo

Kada se pojave negativne misli samo se fokusirajte na sve što je oko vas. Koristite svoja čula, na primer. Šta trenutno osećam na svojoj koži? Šta sada jedem? Šta čujem? Šta vidim? A da biste promenili situaciju, možete pribegavati i praktikovanju zahvalnosti koje je supermoćno protiv negativnih misli. Zahvalite se za lep dan, za zagrljaj prijatelja, za obavljen posao, za lepu garderobu koju nosite, za još jedan dan u životu... Kada dođe do promene fokusa, nema mesta za negativne misli.

5. Vežbe disanja pomažu da skrenete pažnju sa negativnih misli

Duboko udahnite, brojeći do četiri. Sada izdahnite brojeći od 4 do 0. Ponovite četiri puta. Prilično lako i efikasno. Dišite polako i fokusirajte se na svaki udah i izdah, osvestite ga. Zapamtite, vi ste mnogo jači od svojih negativnih misli!

Izvor: Sensa