Život je pun prekretnica, iznenađenja i nikada ne možemo ništa tvrditi sa potpunom sigurnosti. Taman kada se na nešto naviknete, uvek će se pojaviti nešto novo što će od vas zahtevati da se prilagodite. To je ciklus života na koji ne možemo uticati. Na primer, juče smo verovali prijatelju, a danas otkrivamo da nas je razočarao ili izdao. Slika se preokrenula i ulazimo u nešto nepoznato.

Koliko god da se opirete promenama, one su neizbežne. Svet je dinamičan, sve se razvija, menja. I mi sami se menjamo. Ukoliko pokušamo da pobegnemo od promene, važno je znati da će se ona uvek pojaviti, kada i ne očekujemo. Zašto se one događaju? Da li postoji neka tajna svrha koja se krije iza njih ili su to samo slučajnosti? Mudri Konfučije je govorio:

"Ne plašite se promena. Najčešće se dešavaju upravo u trenutku kada su potrebni."

Kako se suočiti sa neželjenim životnim promenama:

1. Ako je promena neizbežna, ne preostaje ništa drugo nego prihvatiti je. Svako u životu ima velike ili male događaje za koje nije bio baš spreman, koje prihvata sa nezadovoljstvom. Ako možete nešto da popravite - borite se i popravite. Ako ste već učinili sve što je moguće, ali još uvek niste dobili rezultat, onda je važno da se fokusirate na to da prihvatite. Ovo se već desilo, to je deo tvog života.

2. Čovek je u zamci neuspeha kada veruje da postoji samo jedna solucija. Ukoliko se sada jedna vrata zatvore, važno je da osvestite da će se milion drugih vrata otvoriti. Ne gledajte dugo u prevcu izgubljene prilike, kako ne biste propustili one nove i dobre.

3. Važno je da osvestite da svaka promeena može doneti novu promenu nabolje. Verujte svom iskustvu i svojim očima. Pronađite primere iz onoga što ste vi ili vaši najmiliji preživeli, što samo znači da je promena jedna lekcija i da će vam u budućem životu služiti kao nagrada. Da nije bilo ovih promena, vi nikada ne bi postali ovo što ste sada.

4. Zahvalite životu na iskustvu, na lekcijama i sa verom u najbolje idite napred. Važno je biti zahvalan za sve što vam se događa, jer sve se dešava sa razlogom. Verujte da će svaka promena biti za vaše najviše dobro. Možda t ne primećujete sada, ali vreme će pokazati.

Izvor: Sensa