Izostanaksna može izazvati pravi haos u ogranizmu. Jedna studija je pokazala da, ukoliko spavamo manje od šest sati dnevno tokom jedne nedelje, to dovodi do promene u više od 700 gena. U današnjem društvu, nedostatak sna jeskoro svakodnevna pojava, što su alarmantne vesti.

Nakon jedne noći vi ste…

 • gladniji i imate potrebu više da jedete. Istraživanja su povezala kratkoročni nedostatak sna sa sklonošću da tražimo veće porcije, kaloričnije, sa puno ugljenih hidrata i veća je verovatnoća da ćemo izabrati nezdravu hranu.
 • pod većim rizikom da doživite nesrećni slučaj. Ukoliko spavate samo šest ili manje sati tokom noći tri puta su veće šanse od toga da zbog pospanosti doživite saobraćajnu nesreću (prema National Sleep Foundation’s Drowsydriving.org). Samo jedna noć lošeg sna može da utiče na lošiji vid vozača. Takođe, manjak sna Vaš čini nespretnijim nego inače, sedeli za volanom ili ne.
 • lošijeg fizičkog izgleda, tj. manje delujete privlačno. Jedno istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su bili neispavani bili manje privlačni i delovali su tužnije osobama koje su ih procenjivale. Pored toga, nađeno je da naša koža brže stari ukoliko manje spavamo.
 • skloniji prehladama. Zbog neispavanosti, imuni sistem opada i imate tri puta veću šansu da se prehladite. Tokom spavanja, imuni sistem oslobađa proteine zvane citokini, od kojih neki pomažu u poboljšanju sna. Određeni citokini rastu kada imate infekciju ili upalu ili kad ste pod stresom. Nedostatak sna utiče na smanjenje proizvodnje ovih protektivnih citokina u organizmu i antitela i ćelije se smanjuju.
 • skloniji gubitku moždanog tkiva. Malo istraživanje koje je rađeno pokazalo je da samo jedna noć provedena s manjkom sna može da utiče da se tkivo u možgu smanji.
 • razdražljiviji nego uobičajeno. Istraživanje iz 2007. godine je fMRI tehnikom pokazalo da su centri u mozgu zaduženi za emocije više od 60% reaktivniji. "To je kao da se mozak vraća na primitivnije obrasce ponašanja, pošto nije mogao da stavi emocionalno iskustvo u kontekst i odgovori na primeren i kontrolisan način", izjavio je autor istraživanja Matthew Walker, direktor UC Berkeley’s Sleep and Neuroimaging Laboratory.
 • manje fokusirani i imate problem sa pamćenjem. Premorenost smanjuje vaš fokus i navodi vas da budete zaboravniji. Povrh toga, spavanje utiče na konsolidaciju memorije, što znači da uskraćivanje sna uzrokuje teškoće u učenju i zapamćivanju novih sadržaja.

PageBreak

Šta se dešava u našem telu i umu ako ne spavamo dovoljno: evo šta rizikuju osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno
Foto: Unsplash/ Chris Abney sta-se-desava-u-nasem-telu-i-umu-ako-ne-spavamo-dovoljno-evo-sta-rizikuju-osobe-koje-spavaju-manje-od-6-sati-dnevno2

Posle nekog vremena…

 • rizik od šloga se učetvorostručuje, što se naročito odnosi na sredovečne i starije osobe.
 • povećava se rizik od gojaznosti, pošto Vam se povećava apetit prilikom nedostatka sna.
 • povećava se rizik od pojave nekih vrsta kancera. Jedno istraživanje rađeno na 1240 osoba koje su pristale na ispitivanje kolonoskopijom pokazalo je da one osobe koje su spavale manje od šest sati dnevno imaju 50% veći rizik od kolorektalnog adenoma, koji može postati maligni tokom vremena.
 • rizik od pojave dijabetesa se povećava, zbog toga što se nivo insulin smanjuje usled nedostatka sna.
 • povećava se rizik od srčanih oboljenja. Nedostatak sna povezan je sa povećanim krvnim pritiskom, arterosklerozom, otkazivanjem srca i srčanim napadom. Rizik da neko oboli i čak umre od srčanog oboljenja su veće za 48% ukoliko osoba spavate 6 ili manje sati, a 15% je rizik od šloga i fatalnog ishoda.
 • broj spermatozoida se smanjuje, te  se umanjuje plodnost. U jednom istraživanju rađenom na 953 mlađe muške osobe, otkriveno je da poremećen san dovodi do 29% manje koncentracije spermatozoida, nego kod osoba koje spavaju optimalno.
 • povećava se rizik od smrti!

Svrha ovog članka nije da zaplaši čitaoca već da motiviše na zdravu promenu u jednoj od onih aktivnosti o kojoj velika većina nas veoma malo zna, dok u njoj provodimo skoro trećinu svog života.

Izvor: Psihocentrala