Amarant se kuva nešto duže od ovsenih pahuljica, ali uz dodatak sosa od šumskog voća, grčkog jogurta i badema, ovo će postati kombinacija koju ćete zaista češće želeti da pripremite za doručak.

Sastojci (za 1 osobu):

  • 1 šolja smrznutog šumskog voća
  • 1 kašičica arome vanile
  • 2 kašičice javorovog sirupa
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 350 ml ovsenog ili bademovog mleka
  • 1/2 šolje amaranta
  • nekoliko kašika grčkog jogurta
  • 1 kašičica seckanih badema za ukrašavanje
  • malo šumskog voća za ukrašavanje

Priprema:

Za sos od šumskog voća, stavite smrznuto šumsko voće u manju šerpu. Dodaje aromu vanile, 1 kašičicu javorovog sirupa i cimet, pa kuvati na laganoj do umerenoj vatri oko 5 minuta, da se voće otopi i sve malo zgusne. Staviti sa strane.

U šerpu staviti mleko i amarant. Dobro promešati i zagrevajte do vrenja, a zatim poklopite, smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta dok se kašica ne zgusne i amarant ne upije tečnost. Povremeno promešajte kašicu i na pola vremena otklopite lonče kako bi višak tečnosti isparavao. Pomerite kašicu sa vatre pa umešajte preostalu kašičicu javorovog sirupa.

Poslužite u posudi u koju prvo stavite par kašika sosa od voća. Zatim dodajte kašicu, pospite sa još malo voća. Dodajte grčki jogurt, lagano promešajte površinu kašice da dobijete mramorni efekt, te sve pospite seckanim bademima i po želji s još malo šumskog voća. Prijatno!

Izvor: Fitness