Koliko je težak tvoj ranac?

Koliko nas opterećuju sećanja na prošlost i stvari koje više ne možemo da promenimo? Zašto nam je teško da se oslobodimo tog tereta i kako je najbolje da to učinimo, savetuje nas naša kolumnistkinja Jelena Milanović

Znate one ljude koji su lagani kao pero? One kojima ništa nije teško i za sve imaju vremena i razumevanja. One, za koje se često pitate „odakle im tolika snaga”?! U njihovom prisustvu sve izgleda lako i moguće. Posle njih se i vi osećate, makar na tren, lagano i poletno. To su ljudi koji znaju kako da otpuste teret prošlosti i da žive ovde i sada. Oni su veoma jednostavni, a njihov ranac je ispunjen samo laganim sećanjima... To nipošto ne znači da nisu imali teških životnih situacija, i da ih nemaju i dalje. To samo znači da oni znaju da naprave izbor šta će zadržati, a šta će izbaciti iz svog ranca. 

Da li ste razmišljali šta vi nosite u svom nevidljivom rancu? Tamo, na svojim leđima, gde ostavljate sećanja tokom svih ovih godina? Tamo, na onom mestu gde vam masaža najviše prija, blizu vrata i potiljka. Tamo, gde najviše osećate težinu i napetost ...

Ima li tu bespotrebnih stvari – kao što su krivica, zameranje, ljutnja?

Ima li tu neopraštanja, bola, patnje koje se i danas sećate i koju ne možete da prevaziđete?
Koliko tu ima teških stvari koje su deo vaše prošlosti, koje još niste pustili i proživljavate ih iznova i iznova? Neke stvari su odavno prošle, a vi ih i dalje čuvate. Kome one koriste?

Živimo u veoma izazovnom, zahtevnom i promenljivom vremenu koje traži od nas da budemo strpljivi, fleksibilni i snažni. A to možemo jedino ako se oslobodimo prošlosti i težine koju nosimo sa sobom. Sva ta zameranja, krivice, ljlutnja, bol... sve nam to oduzima snagu i čini da se osećamo bespomoćno i budemo žrtve svoje prošlosti.

Kada je čovek okrenut ka prošlosti, nemoguće je da sagleda i stvara drugačiju budućnost.
Dobra vest je da rešenje postoji! Kako to možete promeniti?
Za početak, razmislite i pogledajte u to kao jedan posmatrač koji je potpuno neutralan. I upitajte se:
Koja je vrednost držati se toga?

Koliko snage trošim noseći te teške stvari sa sobom?
Kada vidite da tu svašta ima (a verujte mi da ima), upitajte se koliko bi lakši bio vaš ranac kada biste sve to odbacili, oslobodili se i krenuli napred bez tog tereta. Jednostavno je, samo imajte nameru da se toga oslobodite.
Kako bi se vaše telo i vaše biće osećalo bez te težine?
Svesno pogledajte koliko starih, teških energija oduzima vašu snagu i oslobodite se.

Dovoljno je za početak da to osvestite, da otvorite svoj ranac i sve ono što vam se na prvi pogled čini staro, teško, gusto i bajato izbacite napolje. Bez otvaranja kutija sećanja i ulaska u sadržaj. Jednostavno ih samo pogledajte, zahvalite i izbacite ih. To vam oduzima snagu.
Onda vratite svoj ranac na leđa i prihvatite tu novu lakoću. Možda će u početku delovati čudno, jer ste navikli na teret, a onda ćete se s vremenom zapitati: „Kako san uopšte živela sa tolikom teretom?!”

Izvor: Sensa